Suveranul va afla pe 2 noiembrie daca va fi despagubit

Dupa luni de amanari, Curtea Constitutionala se va pronunta peste o saptamana, mai exact pe 2 noiembrie, in privinta legalitatii demersului de despagubire a Regelui Mihai I al Romaniei.
Curtea s-a jucat putin cu nervii Regelui Mihai, care in mod normal inca din luna august a.c. ar fi trebuit sa intre in posesia unei prime parti a celor 30 de milioane de euro - despagubire din partea statului pentru averea confiscata in timpul regimului comunist.

Avocatul Casei Regale a epuizat toate argumentele

Reprezentantii PRM din Senat, plus cativa social-democrati au blocat aplicarea legii ce reglementeaza acest lucru, contestand-o la Curtea Constitutionala imediat dupa adoptare, pe motiv de neconstitutionalitate.

Curtea a amanat de la o luna la alta solutionarea sesizarii, astfel ca banii au intarziat sa ajunga in conturile Casei Regale.

Urmatorul termen stabilit pentru solutionarea spetei este 2 noiembrie 2005. Acesta va fi si ultimul, dupa cum ne-a declarat judecatorul Ion Predescu.
Avocatul Casei Regale a epuizat toate demersurile posibile pentru rezolvarea situatiei.

"Curtea de obicei evita sa intarzie cu raspunsul. Eu am tot trimis memorii. Juridic, am facut tot ce se putea. Acum asteptam. Din punct de vedere legal, totul este in regula", ne-a declarat Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale.

Judecatorul-raportor, omul-cheie in spetele Curtii

Antonie Iorgovan, fost judecator al Curtii Constitutionale, actualmente senator PSD, precizeaza ca apar intarzieri de acest gen atunci cand este discutat un act normativ cu implicatii mari.

"In perioada in care eram la Curte, s-a discutat articolul 200 din Codul Penal, speta homosexuali. Eu am fost judecator-raportor si mi-a luat un an pentru a ma edifica in legatura cu aceasta tema. Va spun eu ca judecatorul-raportor este unul dintre cei mai chinuiti oameni. N-as vrea sa fiu in situatia celui care descurca speta asta cu despagubirea Regelui", spune Iorgovan.

Presedintele Curtii numeste judecatorul-raportor, acestuia din urma revenindu-i sarcina de a intocmi un raport scris asupra punctelor de vedere, solutiilor din doctrina si jurisprudenta romana si straina si asupra oricaror elemente necesare dezbaterilor.

Nu am putut afla care dintre cei noua actuali judecatori ai Curtii este judecatorul-raportor "chinuit" in acest caz. De fapt, procedural, intreaga activitate a Curtii este confidentiala.

In final, daca pe 2 noiembrie Curtea califica Legea de retrocedare a bunurilor Regelui drept neconstitutionala, va comunica aceasta decizie celor doua Camere ale parlamentului, guvernului si autoritatilor publice implicate.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.