Afirmatii ofensatoare la adresa albanezilor, atribuite in mod fals presedintelui Basescu, lansate de un hacker si preluate in presa din Albania, au determinat chemarea ambasadorului roman la Tirana pentru explicatii, MAE roman exprimandu-si nemultumirea intr-o discutie cu ambasadorul albanez.

Mai multe publicatii kosovare au relatat, marti, preluland publicatii albaneze care citau o agentie italiana de presa, ca presedintele Traian Basescu ar fi facut declaratii cu caracter rasist despre albanezi, la o reuniune diplomatica. Ulterior, presa albaneza a revenit asupra informatiilor, precizand ca situatia a fost cauzata de actiunea unui haker sarb, care a patruns pe site-ul agentiei de presa si a publicat informatia falsa.

Potrivit MAE roman, in cursul zilei de 12 iulie, ora locala 12.30, pe site-ul televiziunii albaneze de stiri "Ora News", a fost postat un articol "in care sunt citate pretinse declaratii facute de Presedintele Romaniei pentru mass-media italiene, la un moment si in circumstante neprecizate in articol".

"Aceste informatii fusesera preluate de pe un website italian. Pana la ora locala 15.00, alte posturi de televiziune au difuzat in cadrul buletinelor de stiri informatiile publicate de Ora News. Aceste false afirmatii au fost ulterior preluate de mass-media electronice din Kosovo si au inceput sa fie difuzate inclusiv pe retele de socializare, capatand amploare. Ulterior, Ora News si website-ul italian au retras articolul", se arata intr-un comunicat al MAE remis, marti seara, agentiei MEDIAFAX.

MAE afirma ca in urma aparitiei acestor informatii ambasadorului roman la Tirana i s-au cerut clarificari. In opinia MAE, aceasta conduita este neuzuala.

"Ministerul Afacerilor Externe isi exprima dezacordul cu privire la conduita neuzuala a MAE albanez care, in cursul zilei de 12 iulie 2011, i-a solicitat ambasadorului Romaniei la Tirana sa clarifice unele pretinse afirmatii referitoare la Kosovo, atribuite cu rea credinta Presedintelui Romaniei de catre presa albaneza, in urma publicarii lor pe un site. Acestea atribuiau Presedintelui Romaniei unele calificari nereale cu privire la trasaturi caracteriale ale albanezilor, inclusiv ale celor din Kosovo", se arata in comunicat.

Ministerul precizeaza ca ambasadorul Romaniei a respins "ferm" veridicitatea afirmatiilor respective si a precizat ca este vorba despre o dezinformare menita sa afecteze traditionala relatie de prietenie dintre Romania si Albania.

Citeste si:
Jador, primele declarații în scandalul cu Florin Salam. De la ce a...
Jador, primele declarații în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.