„Nu vreau sa va lamuresc nimic!”, ne-a declarat sotul secretarei Comisiei parlamentare de control a SIE.

Sotul deputatei PRM Daniela Buruiana Aprodu, Alexandru Aprodu, e acuzat de o firma de comert ca a contribuit in mod direct la darea unei tepe de 5 miliarde de lei. Domnul Buruiana a fost imputernicit de firma SC M VIP OIL SRL Craiova sa deruleze un contract de compensare de datorii cu firma bucuresteana de comert, SC MUNTENIA TRADING SA. Dupa o prima tranzactie reusita, cei de la MUNTENIA TRADING s-au ales cu 1,5 miliarde de lei, fapt ce i-a incurajat sa livreze marfa catre sereleul craiovean, mai ales ca beneficiau de recomandari sus-puse.

Cand suma facturilor neachitate a ajuns la cinci miliarde de lei, firma de comert a sistat livrarile si i-a cerut sotului deputatei PRM sa faca plata. In data de 25.05.2004, Alexandru Aprodu Buruiana, reprezentantul firmei SC M VIP OIL SRL, se prezinta la firma de comert cu 7 file CEC, in suma de 5 miliarde de lei. Toata lumea e multumita, iar directorii de la MUNTENIA ii strang mana. Cand sa incaseze, insa, miliardele, oamenii se lovesc de refuzul bancii, care nu face decontarea, motivand ca respectivele file CEC sunt scoase din circulatie, tragatorul se afla in interdictie bancara, iar fondurile respective nu exista. Disperati, directorii de la SC MUNTENIA TRADING SA solicita lamuriri partenerilor de afaceri de la SC M VIP OIL SRL, care le replica linistiti ca nu e treaba lor.

Vazandu-se in mana cu niste cecuri fara acoperire in loc de bani, bucurestenii merg pe fir si constata ca au fost inselati de o adevarata suveica de firme, creata anume pentru a lua raspunderea penala din dreptul firmei reprezentate de sotul deputatei PRM si a o plasa unor "fantome".

Reprezentantii firmei de comert spun ca sunt victimele unui scenariu premeditat si bine pus la punct. Suveica e formata de un lant de patru societati: emitentul cecurilor fara acoperire e o firma "de sacrificiu", SC SIRODAN SRL Ramnicu Valcea, avand ca girant 1 pe SC RO BAN SRL Craiova (asociat, sotia patronului Ion Mircea Popescu de la M VIP OIL), girant II pe SC M VIP OIL (asociat Ion Mircea Popescu, colaborator cu Alexandru Aprodu Buruiana) si beneficiar SC MUNTENIA TRADING. Pagubitul MUNTENIA TRADING poate reclama doar pe M VIP OIL, care in calitate de girant nu este penal. Plangere penala pentru lipsa de acoperire a cecurilor poate face girantul I, care nu o face, intrucat este parte din "sistem". "Ocolirea acuzatiei penale e insa relativa.

Prejudiciul este unul real, fiind provocat in urma unei asocieri in vederea comiterii de infractiuni, fapta pedepsita aspru de Codul Penal. De mai bine de un an de zile, nu se misca nimic pe latura penala a cauzei, dosarul zacand in prezent la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. Pe latura civila, avem hotarare definitiva, cu somatie de plata, si tot nu ne putem recupera banii. Ca sa-i incercam pe cei de la PRM, ne-am dus cu dosarul inselatoriei la Romania Mare, sa vedem daca il publica. Imediat dupa asta, am primit un telefon de la Buruiana Aprodu: "Ce faci, dom’le, te duci la presa?" "E limpede ca sunt si niste influente parlamentare la mijloc, de se tot taraganeaza aceasta speta economica destul de simpla, de altfel. Noi am dat marfa, acum vrem banii pe ea!", ne-a declarat directorul executiv al SC MUNTENIA TRADING, Mihai Puscasu.

Contactat telefonic, sotul secretarei comisiei parlamentare de control a Serviciului de Informatii Externe, Alexandru Aprodu Buruiana, ne-a declarat: "Nu vreau sa va lamuresc nimic! Vedeti ce firma a emis acele facturi, care a fost traseul banilor, vedeti ca sunt hotarari definitive si irevocabile care nu le dau dreptate acelor domni. Daca scrieti vreo suma in ziar, cat as fi dat eu vreo teapa, atat am sa va cer si eu in instanta. Mi s-a facut chef sa iau un ban de la dumneavoastra!"


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.