PC, PSD, PNL vor trebui sa returneze aproape 10 miliarde de lei, bani considerati donatii ilegale, deoarece i-au primit de la firme cu datorii la stat. In caz contrar, presedintele Curtii de Conturi intrevede executarea silita.

Cea mai mare suma considerata donatie ilegala de catre Curtea de Conturi a fost virata in contul campaniei electorale a Partidului Conservator. E vorba de 4,73 miliarde de lei vechi. Banii primiti ilegal de catre partidul condus de Dan Voiculescu provin chiar de la firmele care-i apartin, SC Intact Advertising si SC Grivco. Urmeaza PSD, cu 3,27 miliarde de lei vechi. Pe listele donatorilor pentru fostul partid de guvernamint apare si firma SC Ateliere Grivita CFR, care a contribuit la campania PSD cu 1,4 miliarde. "Legea, chiar daca nu este foarte clara, nu permite astfel de lucruri. Sanctiunea este insa doar civila si se aplica partidelor", ne-a explicat Dan Drosu Saguna.

Legea nu permite societatilor comerciale care au datorii la bugetul de stat sa finanteze partidele politice. Iar daca partidele au acceptat astfel de finantari, trebuie sa returneze sumele statului, ne-a declarat presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna. "Legea, chiar daca nu este foarte clara, nu permite astfel de lucruri. Sanctiunea este insa doar civila si se aplica partidelor, in sensul ca donatiile se confisca si se fac venituri la bugetul de stat", a explicat Dan Drosu Saguna. Acesta a apreciat ca societatile care au facut aceste donatii ar fi trebuit sa cunoasca legea, iar partidele, la rindul lor, sa nu le accepte.

Voiculescu, in topul datornicilor

Curtea de Conturi a inaintat ieri Senatului raportul privind finantarea partidelor politice. In raport sint consemnate 83 de firme cu datorii la stat, dar care, totodata, au facut donatii catre partidele politice. Formatiunea lui Dan Voiculescu a primit cele mai multe donatii de la firme cu datorii. Mai mult decit atit, numai de la firmele familiei Voiculescu, PC, fost PUR, a primit donatii in valoare de 4,73 miliarde de lei. Este vorba despre SC Intact Advertising - 1,5 miliarde de lei, si SC Grivco - 1,9 miliarde de lei. Si PSD a primit donatii in valoare de 3,27 miliarde de lei de la firme cu datorii.

Printre acestea numai SC Ateliere Grivita CFR, care a donat 1,4 miliarde de lei. Nici PNL nu a tinut cont de firmele inglodate in datorii si le-a acceptat donatiile. PNL a primit 1,28 miliarde de la sapte agenti economici, printre care si SC Tofan Grup, firma la care liderul liberal Theodor Stolojan a ocupat o pozitie de conducere importanta. Curtea l-a luat in vizor si pe deputatul liberal Adrian Semcu, care a donat partidului 636 de milioane de lei, desi legea ii permitea doar 560. La rindul sau, partidul condus de Vadim Tudor a acceptat si el donatii in valoare de 1,1 miliarde de lei de la firme cu datorii.

PSD Satu-Mare traieste din chirii

Raportul arata ca PSD Bacau si organizatiile sectoarele 1, 2 si 6 din Bucuresti nu au publicat in Monitorul Oficial donatii in valoare de 1,47 miliarde de lei. De asemenea, PRM nu a publicat donatiile incasate in anul 2004, in valoare de doua miliarde de lei, iar UDMR nu a facut publice donatii in valoare de 1,6 miliarde de lei. Totodata, in raportul Curtii de Conturi s-a constatat ca partidele au fost finantate de asociatii si fundatii care, prin lege, nu puteau sa faca donatii formatiunilor politice. Este si cazul organizatiei PSD Satu-Mare, care a primit 340 de milioane de lei de la Fundatia Umanitara Eurodemocratia. In urma controlului efectuat de Curte, s-a mai stabilit ca unele partide au desfasurat activitati specifice societatilor comerciale pentru a obtine venituri suplimentare. Legea interzice acest lucru. Valoarea veniturilor incasate pe aceasta cale se ridica la suma de 910 milioane de lei. Numai PSD Satu-Mare a cistigat 784 de milioane din inchirierea ilegala a unei parti din sediul Eurom Bank.

Banii inapoi de bunavoie sau silit de instanta

Presedintele Curtii de Conturi a explicat ca, in functie de decizia pe care o va lua instanta pe baza sesizarilor Curtii, partidele pot fi silite sa plateasca sumele pe care le-au primit ilegal. Daca nu vor sa o faca de bunavoie. Asadar, in varianta in care partidele care au primit astfel de finantari se vor opune returnarii sumelor, ele ar putea fi executate silit, urmind ca din valorificarea bunurilor pe care le detin sa fie recuperate sumele care se vor duce la bugetul de stat


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.