Presa straina a remarcat atitudinea ostila a lui Traian Basescu fata de Regele Mihai si l-a comparat cu Nicolae Ceausescu.

Presedintele Romaniei a lansat un atac dur la adresa Regelui Mihai, fost conducator al tarii, acuzandu-l ca este responsabil pentru Holocaust in Romania si numindu-l "sluga la rusi", scrie Washington Post, in editia electronica de joi, mentionand ca aceste afirmatii i-au "socat" pe romani.


Intr-un interviu pentru postul B1 TV, de miercuri seara, Traian Basescu a afirmat ca, intrucat Mihai era sef al statului in timpul regimului maresalului Ion Antonescu - premier din 1940 pana in 1944, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial - si el ar trebui considerat responsabil pentru moartea a aproximativ 280.000 de evrei si 11.000 de tigani, noteaza Washington Post, prelunad o stire Associated Press.

Basescu l-a numit pe Regele Mihai "sluga la rusi", adaugand ca abdicarea sa, in decembrie 1947, a fost "un act de tradare".

"Comentariile lui Basescu i-au socat pe romani, care il respecta pe fostul monarh si pretuiesc rolul sau in istorie", precizeaza Washington Post, adaugand ca pozitia presedintelui este similara celei din perioada comunista, cand Regele Mihai era desconsiderat de regim, iar rolul sau era minimalizat.

Regele Mihai, care va implini anul acesta 90 de ani, este unul dintre putinii lideri din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial inca in viata si avea relatii bune cu comunitatea de evrei atunci cand conducea tara, conchide sursa citata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.