La guvernare intra patronatele si ies sindicatele, demonstreaza o comparatie intre componenta Cabinetului Tariceanu si formula prezentata in 2000, la investitura, de Adrian Nastase. Nu mai putin de patru dintre ministrii Cabinetului Tariceanu provin din acest mediu: premierul, ministrul Economiei, Codrut Seres, si vicepremierii Adriean Videanu si George Copos. In schimb, dispar sindicatele, spre deosebire de Cabinetul Nastase, care avea doi fosti sindicalisti cu experienta: Miron Mitrea - la Transporturi si Marian Sirbu - la Munca si Protectie Sociala. Aceasta se va transpune prin mutarea accentului de pe protectia sociala catre masuri pentru imbunatatirea mediului de afaceri. Totodata insa, poate creste riscul miscarilor de strada. Societatea civila este prezenta in 2004 la guvernare prin Monica Macovei. Din noul guvern fac parte si doi fosti ziaristi: ministrul Finantelor, Ionut Popescu, si Marko Bela care, inainte sa se apuce de politica, a lucrat la reviste de literatura in limba maghiara.

La capitolul virsta, se poate constata ca avem un guvern mult mai tinar. Nu exista nici un ministru trecut de 60 de ani, in schimb sint 10 cu virsta intre 30 si 40 de ani. In Guvernul Nastase versiunea 2000 erau patru sexagenari, 9 ministri trecuti de 50 de ani, iar Dan Nica, pe atunci in virsta de 40 de ani, era juniorul grupului. Din cauza tineretii insa, noua echipa are mai putina experienta: 10 ministri sint la primul contact cu politica la virf si numai doi mai au experienta ministeriala. Prin comparatie, 15 dintre ministrii PSD aveau experienta parlamentara implicind in medie doua mandate. Opt dintre acestia aveau in plus experienta ministeriala, 5 fiind anterior ministri tot pe domeniile respective si alti trei fusesera secretari de stat. In materie de promovarea femeii, ambele formule sint in mod egal misogine. Doar trei posturi din cele 24 ale Guvernului Tariceanu si cinci dintre cele 25 ale primului Cabinetul Nastase au revenit unor femei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.