Liderii coalitiei guvernamentale au reusit luni seara sa dezamorseze criza creata dupa ce statutul minoritatilor a picat la Senat. Fruntasii coalitiei au rezolvat de fapt o criza ce ar fi putut fi rezolvata de o luna daca PC accepta o intelegere cu UDMR.

Sedinta de luni seara nu a fost lipsita de momente de tensiune pentru ca initial partenerii de coalitie nu erau foarte dornici sa accepte o solutie de compromis. Insa Marko Bela a afirmat raspicat ca, daca nu se ajunge la o solutie de compromis referitoare la ''reci-procitate'', solicita Guvernului sa-si asume raspunderea pentru statutul minoritatilor. Mai ales ca respingerea statutului a fost prost primita de oficialitatile europene. Pana la urma, in ciuda incapatanarii initiale a lui Dan Voiculescu, a fost gasita o solutie de compromis.

Liderul PNL Calin Popescu Tariceanu a explicat ca liderii coalitiei au convenit sa modifice legea electorala astfel incat sa fie introduse pentru minoritarii romani prevederi similare cu cele din statutul minoritatilor. Legea alegerilor locale va fi modificata in asa fel incat in localitatile in care comunitatile romanesti nu vor intra in consiliile locale, sa li se dea o minima reprezentare, in functie de un anumit procentaj.

La randul sau liderul PD Emil Boc a tinut sa spuna ca ''lucrurile au fost rezolvate iar coalitia ramane unita, nefiind nici un pericol sa se destrame''. El a explicat ca in urma deciziei s-a asigurat dreptul romanilor din Harghita si Covasna de a fi reprezentati in consiliile locale. Presedintele UDMR, Marko Bela, a comentat comportamentul parlamentarilor PC: ''Eu cred ca o data ai voie sa gresesti. De doua ori insa nu ai voie si sper totusi sa nu se greseasca''.

Conservatorii au anuntat cam de o luna ca nu sunt de acord cu unele prevederi ale statutului minoritatilor. In stilul specific, liderii coalitiei au crezut ca rezolva problema infiintand o comisie de negociere. Dar din aceasta au facut parte Eckstein Kovacs (UDMR) si Sergiu Andon (PC). Potrivit unor surse din coalitie, timp de o luna Sergiu Andon a refuzat toate solutiile de compromis, inclusiv cea referitoare la reciprocitate, invocand faptul ca n-ar avea mandat de la Dan Voiculescu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.