Presedintele Traian Basescu a pledat pentru posibilitatea confiscarii "averii extinse", adica a bunurilor instrainatate in timpul cercetarilor, cu intentia de "pacalire" a autoritatilor.

"Eu nu cred ca putem sa trecem peste obligatia noastra de a nu mai proteja averile ilicite, cu atat mai mult cu cat insasi Constitutia actuala obliga ca actele normative ale Uniunii Europene sa prevaleze asupra actelor normative interne. Ori, din punct de vedere al confiscarii averilor ilicite, exista o decizie din 2005 a Consiliului care trebuia implementata pana in 2007. (...) Aceasta decizie a UE, a Consiliului JAI, vizeaza atat confiscarea averilor ilicite detinute, cat si confiscarea extinsa, adica ceea ce se intampla la noi, cand un cetatean incepe sa fie anchetat de Parchet cu privire la veniturile si averea sa, multe muta pe copii, pe rude, pe prieteni averea, dar nu mai ai ce-i confisca, chiar daca organele statului au constatat venituri ilicite. Decizia Consiliului din 2005 permite confiscarea bunurilor instrainate in scopul pacalirii autoritatilor statului. Acest lucru nu se poate intampla fara o hotarare judecatoreasca. Adica, institutiile fiscale pot pune un sechestru asigurator, chiar un sechestru extins in timpul urmaririi penale pentru a securiza bunurile", a explicat Traian Basescu, transmite MEDIAFAX.

  • Presedintele transparent

El a subliniat insa ca nu se poate confisca averea fara o hotarare judecatoreasca.

"Eu, spre exemplu, as fi oricand disponibil sa prezint provenienta averii mele, cum cred ca sunt foarte multi romani, si nu cred ca ar fi un inconvenient. Toti suntem obligati sa raspundem organismelor statului. (...) Sigur ca aceasta abordare legata de averile ilicite nu-i vizeaza nici pe pensionari, pe oamenii cinstiti, ii vizeaza pe cei care gestioneaza resurse ale statului si pot sa le deturneze in favoarea lor. Nu oamenii de rand sunt vizati de aceasta modificare legislativa", a mai spus seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.