Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a declarat, intr-un interviu pentru MEDIAFAX, ca premierul Boc l-a sunat pentru a-i transmite propunerea de a ocupa aceasta functie, ca a avut o jumatate de ora la dispozitie pentru a lua o decizie si ca "nevoia de implicare" e motivul pentru care a acceptat.

Lazaroiu a spus ca, atunci cand a plecat de la Cotroceni, din functia de consilier prezidential, primul sau gand a fost sa se dedice analizei politice, insa, pe de alta parte, "de cand cu Alba ca Zapada", cunostinte sau chiar oameni intalniti pe strada il indemnau sa faca ceva. "Adica toata lumea a observat ca Lazaroiu vorbeste, face analize, dar nu trece la actiune. M-au pus pe ganduri si m-am gandit de multe ori daca sunt potrivit, daca as putea sa ma implic pe palierul politic", a sustinut el.

Sebastian Lazaroiu a afirmat ca are o relatie foarte buna cu premierul si ca in continuare crede ca putini oameni au facut, asemenea acestuia, un sacrificiu al imaginii "pentru bine tarii". Referitor la declaratiile sale anterioare potrivit carora ratiunea ar trebui sa-l determine pe Emil Boc sa lase locul unui tehnocrat la Guvern, Lazaroiu a spus ca nu ar vrea sa mai comenteze, pentru ca nu mai este in pozitia de analist politic.


El a sustinut totodata ca are relatii bune cu cei din UDMR si ca nu exista o antipatie fata de Uniune sau fata de comunitatea maghiara. "De fapt, putina lume stie ca eu am 50% sange de ungur", a mentionat Lazaroiu.

"Eu sunt, dintr-un anumit punct de vedere, un ministru tehnocrat (...), pe de alta parte, trebuie sa spun ca sunt un ministru mai politic decat multi ministri politici din actualul Cabinet , din punct de vedere al convingerilor pe care le am, nici nu am ascuns-o niciodata, convingeri de centru-dreapta. Eu am avut intotdeauna o retinere de a ma inregimenta intr-o structura politica. O sa vedem cum decurge in continuare aceasta relatie. Nu vreau sa inchid si sa spun nu ma voi inscrie niciodata in PDL sau in vreun partid de centru-dreapta, dar deocamdata nu m-am gandit", a mai spus el.

Sebastian Lazaroiu a vorbit si despre revizuirea Constitutiei si reorganizarea teritoriala , aratand ca este mai optimist in legatura cu realizarea celei din urma. In ceea ce priveste revizuirea Constitutiei, Lazaroiu a apreciat totusi ca pot aparea in negociere elemente surpriza si unele au aparut deja. "De pilda, ideea presedintelui de a face simultan alegeri prezidentiale si parlamentare si de reducere a mandatului presedintelui la patru ani. Acesta poate fi un element de negociere dintre putere si opozitie si poate sa schimbe mult sansele Constitutiei de a trece anul viitor", a spus el, citat de MEDIAFAX.

Citeste si:
Ponta, despre Mirel Palada: Nu am nevoie de un Lazaroiu la Guvern!
Ponta, despre Mirel Palada:...

In ceea ce priveste MMFPS, Sebastian Lazaroiu a spus ca ministrul Mihai Seitan s-a ocupat in special de partea de salarizare si pensii, ministrul Ioan Botis de salarizare, iar lui ii revine partea de asistenta sociala.

Ministrul Muncii a sustinut ca Guvernul nu isi va asuma raspunderea pe Legea asistentei sociale, ci aceasta va trece prin procedura normala in Parlament, ulterior urmand sa fie modificate 20 de legi subsecvente. In cazul pachetului de 20 de legi subsecvente ce urmeaza sa fie modificate, Lazaroiu a spus ca acesta ar putea fi finalizat pana la sfarsitul anului 2012. El a precizat ca pe acest pachet, in care intra multe legi, s-ar putea sa fie o asumare a raspunderii, dar, in acelasi timp, daca lucrurile merg repede, ar putea sa fie trecute prin procedura parlamentara.

Lazaroiu a mai spus ca al doilea lucru important care tine de mandatul sau la Ministerul Muncii vizeaza eliminarea fraudelor si erorilor din sistemul de asistenta sociala. Ministrul Muncii vede rezolvarea acestei probleme printr-un sistem informatizat integrat, prin care sa poata fi verificate incrucisat toate persoanele care intra intr-un program sau altul de asistenta sociala, pentru a nu mai exista "orbi care conduc masina si primesc indemnizatii de handicap vizual" sau "persoane care merg sa-si ridice venitul minim garantat cu Mercedesul".

Citeste si:
Ministerul Muncii a venit cu propunerea ca luni, 29 noiembrie, să...
Ministerul Muncii a venit cu...

Ministrul Muncii exclude modificarea Codului Muncii si a Codului Social, asa cum propun sindicatele. Lazaroiu a explicat ca, dupa modificarile aduse Codului Muncii, intr-o luna si jumatate a crescut numarul contractelor de munca aproximativ cu jumatate de milion, deci sunt efecte palpabile ale acestui act normativ.

Lazaroiu mai spune ca nu a venit in Ministerul Muncii cu intentia sa ii schimbe pe sefii institutiilor subordonate, insa ii va urmari si, daca nu respecta indicatorii si nu vede rezultate, acestia pot pleca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.