Senatul a adoptat legea privind interzicerea produselor etnobotanice, initiata de Guvern, care instituie conditii dure pentru autorizarea magazinelor si permite autoritatilor sa confiste marfa si sa suspende provizoriu activitatea neautorizata a unor comercianti.

Proiectul a obtinut 102 voturi "favorabile" si o abtinere. Senatul a fost prima Camera sesizata. Potrivit proiectului Guvernului, comercializarea fara autorizatie va fi sanctionata cu inchisoare de la doi la opt ani si interzicerea unor drepturi.

Durata pedepsei cu inchisoarea va fi insa intre 10 si 20 ani daca in urma consumului de etnobotanice sunt inregistrate decese.

Conform proiectului de lege initiat de Guvern, pana la obtinerea unei noi autorizatii de catre comerciantii de produse etnobotanice, activitatea acestora va fi interzisa. Autorizatia nu va fi eliberata decat daca, in urma analizei de laborator, se constata ca produsul nu face parte din categoria etnobotanicelor.

Autoritatile vor avea insa dreptul sa initieze oricand actiuni de control si sa retraga marfa de pe piata in cazul in care considera ca acesta prezinta riscuri. In actiunile de control vor fi implicati si inspectorii Directiei de Criminalitate Organizata si Terorism.

La randul sau, Ministerul Comunicatiilor va initia demersuri de blocare a site-urilor care promoveaza publicitate pe internet pentru astfel de produse.

Proiectul privind interzicerea produseloe etnobotanice, care prevede aceste masuri, a fost prezentat de MEDIAFAX in primavara acestui an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.