Guvernul isi va asuma raspunderea pe actul normativ care vizeaza reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei in opt judete, a anuntat, vineri, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, care a precizat ca se doreste ca alegerile locale din 2012 sa aiba loc in baza noii legi.

Ioan Oltean a spus, vineri, intr-o conferinta de presa, ca Romania este impartita teritorial in temeiul unui act normativ adoptat in 1968 si din 1990 incoace nimeni nu a fost interesat sa genereze o modificare a acestuia, tara fiind tributara aceleiasi forme de organizare teritoriala consacrata de regimul comunist.

Potrivit lui Oltean, formula pe care actualii guvernanti o propun este trecerea de la 41 de judete la opt, ceea ce se inscrie in parametrii europeni si raspunde si cerintelor de absortie a fondurilor europene intr-un ritm mult mai ridicat si o valorificare mult mai eficienta a acestora.

"Credem ca o tara cu opt judete pe cele opt regiuni de dezvoltare economica ce sunt deja consacrate, chiar daca ele nu au personalitate juridica, va reusi ca, in perioada 2012-2013-2014, cand Romania mai are inca zece miliarde de euro de absorbit de la UE, sa se ridice gradul de absortie a fondurilor, sa creasca calitatea strategiilor si a lucrarilor de dezvoltare zonala si regionala. E un proioect extrem de ambitios si care, daca intr-adevar se va realiza si actuala majoritate se va plia pe el si-l va sustine, va produce o modificare de fond in viata de zi cu zi a Romaniei", a spus Oltean, citat de MEDIAFAX.

El a mai spus ca, pana la sfarsitul acestei luni, actuala majoritate vrea ca Guvernul sa adopte un act normativ in acest sens prin asumarea raspunderii. [Cum arata "noua" Romanie?]

Oltean a adaugat ca PDL si actuala majoritate vor ca viitoarele alegeri din iunie 2012 sa aiba loc pe noua formula administrativ-teritoriala cu opt judete.

"Dorinta noastra este ca viitoarele alegeri care vor avea loc in iunie 2012 sa se realizeze pe noua formula administrativ teritoriala. Cand spun «noi» ma refer la PDL si la actuala majoritate. Vom incerca sa adoptam legea prin angajarea raspunderii Guvernului pe act normativ", a spus Oltean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.