Presedintele Traian Basescu a cerut Guvernului sa analizeze reorganizarea administrativa a tarii prin inlocuirea celor 41 judete cu 8 judete mari sau 7 judete si municipiul Bucuresti, aratand ca actualul sistem, mentinut din 1968, genereaza ineficienta in utilizarea banilor UE si coruptie.

Seful statului a mentionat ca organizarea administrativa a Romaniei este facuta pe baza unei legi din anul 1968, la care nu s-au modificat, in 21 de ani de parlamentarism, nici macar articolele in care scrie "Republica Socialista Romania".

El a apreciat ca un nou sistem administrativ ar reduce birocratia si ar accelera procesul de descentralizare, transmite MEDIAFAX.

Presedintele Basescu a sustinut ca nu se poate realiza o dezvoltare rationala a Romaniei cu unitati administrative atat de mici precum actualele judete, el precizand ca derularea proiectelor cu fonduri europene pe aceasta structura inseamna utilizarea ineficienta a banilor.

Cum se invart ungurii in jurul autonomiei teritoriale?

  • Actualul sistem genereaza coruptie

Seful statului a vorbit despre coruptia dela nivelul judetelor, unde s-au format "familii transpartinice".

"Cea mai puternica proba o avem in raportul pe care o sa-l avem in zilele urmatoare, sa vedem ce s-a intamplat in multe dintre judete cu proiectele finantate din bani europeni. Ministerele aproba proiectele, se dau pe mana consiliilor judetene pentru executie si vedem pe urma ce iese. Perspectiva este sa avem o suspendare temporara de utilizare a banilor pana cand gasim solutii", a spus Basescu.

El a adaugat ca in zilele urmatoare va aparea un raport care va arata ceea ce s-a intamplat in judete cu proiectele aprobate din bani europeni.

Presedintele Basescu a mai spus ca stie "sensibilitatea partidelor pe aceasta tema", respectiv ca tuturor li se pare ca daca au presedintele CJ "stapanesc" judetul. "Cred ca trebuie sa ne ridicam deasupra intereselor politice", a adaugat presedintele.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.