Premierul Emil Boc a declarat ca reorganizarea administrativ-teritoriala este necesara pentru ca Romania sa nu isi submineze sansele de a atrage bani europeni, aratand ca atributiile care tin de servicii deconcentrate sau consilii judetene trebuie sa fie preluate de primarii.

"Daca nu facem aceasta reforma a administratiei publice in sensul reorganizarii teritoriale a tarii, Romania isi submineaza serios sansele ca, din 2013, sa aduca bani europeni, pentru ca, in Europa, banii se dau pe componenta administrativa, pe structuri apropiate de cele regionale, adica, astazi, ceea ce avem nu functioneaza pe interes national", a explicat Emil Boc, dupa intalnirea pe care a avut-o cu deputatii PDL.

El a spus ca BPN al PDL a decis promovarea si sustinerea reorganizarii administrativ-teritoriale a tarii pentru atragerea mai buna a fondurilor europene, pentru ca "cetateanul sa aiba mai aproape de el administratia".

Emil Boc a explicat ca descentralizarea trebuie sa se produca pana la ultimul nivel, iar atributiile care tin de servicii deconcentrate sau de consilii judetene, in principal, sa se duca la nivelul primariilor, pentru ca "acolo este cetateanul mai aproape de administratie".

Retail jobs

Prim-ministrul a mai aratat ca la nivelul noilor consilii judetene vor ramane politicile de dezvoltare regionala, de absorbtie de fonduri europene, de distribuire de fonduri pentru investitii, drumuri, mediu, transmite MEDIAFAX.

"Actualele judete nu fac fata provocarilor secolului actual pentru a aduce bani europeni si de a avea politici coerente in ceea ce inseamna investitii care trebuie sa se realizeze", a mai spus Boc, adaugand ca, de exemplu, un drum incepe dintr-un judet si se continua in alt judet.

Intrebat daca sunt nemultumiri in randul parlamentarilor, Boc a raspuns ca este un subiect in dezbatere.

El a adaugat ca BPN a adoptat cu larga majoritate sustinerea proiectului. "Cetateanul trebuie sa inteleaga ca nu va face un kilometru in plus pentru a lua avizele necesare, dimpotriva, unele avize care se dau de catre judet sau de alte servicii deconcentrate se vor da de catre primariile cele mai apropiate de el si vom pastra doar la nivel judetean acele atributii care tin de dezvoltarea integrala", a explicat Boc.

Citeste si:
Cum pregătești locuința pentru bebe: 5 sfaturi utile
Cum pregătești locuința...

Emil Boc a mai spus ca actuala lege este din 1968 si numai Romania si Bulgaria mai au aceasta organizare administrativ-teritoriala de "sorginte comunista".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.