Bugetul pe anul viitor urmeaza sa fie discutat in Parlament si pana atunci fiecare din fortele politice incearca sa-si imbunatateasca imaginea. De la caz la caz, politicienii promit ca schimba cifrele care nu dau bine sau interpreteaza cum le convine cifrele existente.

Dupa ce au trimis bugetul pe 2006 de la Guvern la Parlament, reprezentantii Aliantei D.A. s-au trezit ca au de facut modificari. Domeniul sensibil ramane cel al Educatiei, pentru care democratii au cerut marirea bugetului, iar liberalii s-au grabit sa spuna ca sunt de acord, pentru a nu suferi o pierdere de imagine. Dar, in momentul in care atat PD, cat si PNL se intreceau in declaratii demagogice, bugetul era deja gata. Astfel incat solutiile identificate au fost mai mult de imagine: acum o saptamana bugetul Educatiei urma sa fie suplimentat din banii pentru Parlament.

Dupa ce si-au dat seama ca sumele sunt totusi insuficiente, ieri aliatii au mai identificat o solutie: sa transfere sume de la serviciile secrete. Solutiile urmeaza sa fie definitivate de o comisie a Aliantei formata din ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu Ð din partea PNL, presedintele executiv al PD Adriean Videanu si vicepremierul Gheorghe Pogea.
De altfel, liberalii si democratii au o miza politica foarte serioasa in privinta bugetului. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a primit instructiuni de la partid sa-i dea fiecarui parlamentar liberal cate o brosura cu investitiile din judetul pe care il reprezinta.

Pesedistii nu se lasa nici ei mai prejos. Adrian Nastase s-a folosit de functia de presedinte al Camerei pentru a cere acestei institutii sa elaboreze un material referitor la bugetele comparative ale tuturor institutiilor de stat in 2004, 2005, 2006. Statistica a fost elaborata pentru a demonstra ca institutia pe care o conduce Adrian Nastase este printre cele mai vitregite, fiind pe locul 32 in privinta cresterii bugetare. Ieri, Nastase a insistat pe faptul ca deputatii se vor sacrifica pentru bugetul Educatiei, desi alte institutii, cum ar fi Cancelaria primului-ministru, au si ele bugete mari.

Dar Cancelaria primului-ministru a fost inventata de... Adrian Nastase, ceea ce a facut ca in fiecare an sa fie alocate cateva mii de miliarde. Bugetul urmeaza sa fie discutat, incepand de maine, in comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Romania Libera

Sursa: Romania LiberaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.