Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat ca Romania spera ca, in toamna, la Consiliul JAI, toate statele membre sa accepte o data de aderare clara la spatiul Schengen in a doua parte a acestui an.

Teodor Baconschi a sustinut ca Bucurestiul si Parisul revin la "un ton normal, la agenda completa a relatiei bilaterale".

"Cred ca revenim la un ton normal, la agenda completa a relatiei bilaterale, la spiritul ambitios al parteneriatului strategic si la o cooperare judiciara, politieneasca in stare sa ne ajute in gasirea unei cai de iesire, unui compromis si a unui calendar pentru aderarea noastra la Schengen", a spus ministrul Afacerilor Externe.

"Statele care au rezerve, in pofida faptului ca tehnic vorbind suntem super-bine pregatiti, nu aveau destula incredere. Or, e nevoie de incredere. Increderea se obtine prin schimb de informatii in timp real, prin cooperare consolidata si prin dialog politic", a precizat Teodor Baconschi, transmite MEDIAFAX.

Seful diplomatiei romane a declarat ca ramane obiectivul aderarii la spatiul Schengen in 2011.

"Este obiectivul nostru. Ne asteptam ca la Consiliul European care va incheia presedintia ungara sa avem un limbaj in concluziile Consiliului care sa fixeze o data, un rendez-vous si totodata in septembrie sau octombrie, la Consiliul JAI, speram ca toate statele membre sa accepte o data de aderare clara in a doua parte a anului", a explicat Baconschi.

"Vrem sa participam la dezbaterile privind reformarea Schengen, dar din interiorul acestui spatiu, pe care il putem intari", a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

Aderarea Romaniei la spatiul Schengen in anul 2011 este incerta, dupa ce doua state membre au obiectii fata de proiectul documentului care va fi discutat in iunie, la Consiliul JAI, dorind sa nu fie prevazut in text un orizont de timp pentru integrare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.