Avocatul Poporului afirma ca institutia pe care o conduce "a fost lucrata intr-un mod foarte viclean juridiceste" de Curtea Constitutionala, atunci cand aceasta a judecat problema neconstitutionalitatii interzicerii cumulului intre pensii si salarii.

Muraru povesteste, intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX, cum institutia pe care o conduce a sesizat Curtea Constitutionala in privinta neconstitutionalitatii ordonantei de urgenta prin care recent instalatul guvern PDL-PSD a interzis, la sfarsitul lui 2008, cumulul dintre pensii si salarii.

"In 2008 s-a format noul Guvern, ca au fost alegerile parlamentare, Guvern PSD - PDL si asa mai departe... Si imediat s-au grabit atunci, printr-o ordonanta de urgenta, sa desfiinteze cumulul pensiilor cu salariile. Stiu ca le-am spus, m-am intalnit cu niste ministri cu care am relatii foarte bune, si, glumind, le-am spus:

"In loc sa-i lasati pe romani de Craciun sa-si manance in tihna sarmalele ati venit cu masurile astea financiare". Am atacat la Curte ordonanta, Curtea a acceptat atacul, dar, trebuie s-o spun, Curtea m-a lucrat, cum se spune romaneste, intr-un mod foarte viclean juridiceste", afirma Muraru.

Acesta explica "lucratura" Curtii Constitutionale prin aceea ca judecatorii au admis solicitarea Avocatului Poporului doar pe motive de procedura, astfel ca premierul si-a asumat esecul si a schimbat modul in care prevederea a fost, pana la urma, instituita.

"Am avut patru puncte - capete de cerere, cum le spunem noi in justitie - Curtea l-a analizat numai pe primul, care era o chestiune procedurala, nu le-a mai analizat pe celelalte, si s-a pronuntat "Admitem sesizarea Avocatului Poporului, desfiintam ordonanta". Drept pentru care primul ministru - si pe buna dreptate, si eu faceam la fel - a zis "Da, Curtea a anulat, dar numai probleme de procedura, si mergem la Parlament". Eh, eu zic ca a fost ceva pripit. Si din partea Curtii, si din partea Guvernului", a explicat profesorul Ioan Muraru.

Citeste si:
Arafat răspunde Avocatului Poporului: Până mi se spune să mă...
Arafat răspunde Avocatului...

Acesta mai spune ca, din punctul sau de vedere, multe decizii ale Curtii Constitutionale, date in special in ultimii doi ani, sunt "criticabile".

In interviul acordat agentiei MEDIAFAX, acesta se declara dezamagit de sistemul statal din Romania, ajungand sa afirme chiar ca, dupa 19 ani de cariera la varf in cele mai importante institutii din stat, nu mai vrea sa lucreze in sistemul public, dupa ce va parasi postul de Avocat al Poporului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.