Presedintele Traian Basescu a declarat ca doreste ca referendumul de validare a noii Constitutii sa aiba loc concomitent cu alegerile locale, iar legislativele din 2012 sa fie organizate dupa noua Lege fundamentala.

"Acest Parlament a fost ales pe Constitutia existenta. Ce intentionez eu ca program este ca in perioada imediat urmatoare sa trimit pe circuit proiectul de revizuire a Constitutiei. Va trebui sa trimitem la Consiliul Legislativ pentru un aviz, apoi la Curtea Constitutionala", a declarat Traian Basescu la TVR.

El a precizat ca proiectul reia rezultatul referendumului, respectiv Parlament unicameral.

"In acelasi timp, preia multe din hotararile Curtii Constitutionale, care au clarificat articole din actuala Constitutie, ca sa nu mai fie nevoie de interpretari", a continuat seful statului, transmite MEDIAFAX.

El a mentionat ca obligatia sa este sa promoveze catre Parlament rezultatul referendumului.

"Am facut si o socoteala de timp. Ar fi corect ca referendumul pentru validarea Constitutiei sa se organizeze odata cu alegerile locale, in asa fel incat pentru alegerile legislative, localele vor fi in iunie, iar legislativele in noiembrie-decembrie... Alegerile din noiembrie - decembrie sa se desfasoare dupa noua Constitutie. Deci, exista un proiect de program ", a mai afirmat Basescu.

El a apreciat ca parlamentarii nu se vor opune proiectului de revizuire a Constitutiei.

"Nu cred ca Parlamentul se va opune referendumului din 2009. Este de neconceput, pentru ca se precizeaza foarte clar in Constitutie ca suveranitatea poporului se manifesta in mod direct prin referendum. (...) Nu cred ca se va respinge revizuirea Constitutiei", a apreciat seful statului.

De asemenea, el a precizat ca proiectul de revizuire a Constitutiei vizeaza si relatia dintre presedinte si premier, precum si clarificarea tuturor aspectelor sesizate in disputele politice.

"Spre exemplu, la remaniere... Am scris clar ca numirea ministrului se face prin consultarea si acordul celor doi (presedinte si premier - n.r.), ca sa nu mai fim in situatia pe care am creat-o cu ocazia doamnei Norica Nicolai, cand am respins-o", a conchis Basescu.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.