Demisia consilierului de stat Elena Udrea a fost acceptata, urmand ca astazi presedintele Traian Basescu sa semneze decretul de eliberare din functie. Intrebat ieri cum comenteaza gestul consilierei sale, seful statului nu a declarat nimic, spunand doar un politicos "La revedere!". Ziaristii au tradus: "La revedere, Elena Udrea!".

Demisie printr-un comunicat sec

Anuntul demisiei a fost facut vineri seara, printr-un sec comunicat de presa, transmis de Departa-mentul de comunicare publica din cadrul Administratiei prezidentiale. Elena Udrea si-a motivat hotararea de a pleca de la Cotroceni prin atacurile "profund nedrepte" si cu o "virulenta pe care numai teama de aplicare a legii o poate explica", lansate atat asupra sa, cat si asupra "altor persoane" care sustin "lupta presedintelui impotriva marii coruptii". Potrivit comunicatului, fosta consiliera de stat considera acuzatiile aduse de presa, in ultima vreme, drept neintemeiate. "Nici una dintre acuzatiile care mi s-au adus de catre mass-media nu demonstreaza apartenenta mea la vreun grup de interese economice nelegitime", a declarat Udrea, adaugand ca nu doreste "ca prin insinuarile repetate" sa devina "o vulnerabilitate a demersurilor presedintelui Romaniei".

In finalul comunicatului, "blonda de la Co-troceni", cum a fost supranumita Elena Udrea, si-a manifestat in-crederea in puterea presedintelui de "a duce pana la capat reformarea societatii romanesti" si a afirmat ca va ramane in continuare "un suporter activ" al sefului statului.

"Greseli de imagine"

Urmand exemplul sefului sau, Adriana Saftoiu, purtatoarea de cuvant a Administratiei prezidentiale, a refuzat sa comenteze in vreun fel demisia Elenei Udrea. Recent insa ea declarase ca aceasta a facut o serie de "greseli care tin de imagine", fara a fi, in opinia sa, catastrofale. De la numirea ei la Cotroceni, Elena Udrea a facut, in repetate randuri, deliciul presei amatoare de senzational, prin tinutele sale considerate a fi nepotrivite functiei de consilier de stat. Chiar si presedintele Traian Basescu i-a sugerat, dupa vizita oficiala intreprinsa in Rusia, sa-si adapteze toaletele intalnirilor la care participa. Tot spre deliciul presei au fost si gafele facute de fostul consilier de stat in cadrul unei emisiuni televizate, cand nu a stiut ca Norvegia este condusa de rege si ca nu e membru al Uniunii Europene.

Acuze aduse de presa

Numele Elenei Udrea si al sotului sau, Dorin Cocos, au fost legate in special de "cuplul" Adrian Petrache-Alexandru Bittner, despre acesta din urma presedintele Traian Basescu spunand ca patroneaza "mafia personala a lui Adrian Nastase". Subiect de acuze a constituit si Dalli Exim SA, firma care administreaza toate spatiile de parcare din centrul Bucurestiului. Licitatia in urma careia s-a realizat conce-sionarea s-a facut in 1995, cand primar general era Crin Halaicu. Contractul, incheiat pe zece ani, expira la sfarsitul anului 2005. Infiintata in 1993, firma Dalli Exim SA ii avea printre fondatori pe Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, si pe Adrian Petrache, prieten si partener de afaceri al lui Alexandru Bittner.

Cele mai recente acuze aduse tandemului Cocos-Bittner s-au referit la monopolul instituit asupra analizelor medicale pe care romanii care pleaca in strainatate trebuie sa le efectueze, precum si la asocierea lui Dorin Cocos cu Cristian Vlaicu, directorul RAAPPS, numit in respectiva functie, potrivit articolelor din presa, ca urmare a interventiei Elenei Udrea.

Reactii

Liderii PSD Mircea Geoana si Adrian Nastase - lideri ai unui partid ce are mari probleme cu justitia, in ancheta avansata aflandu-se multi fosti ministri - au apreciat, intr-o conferinta de presa sustinuta sambata, ca demisia Elenei Udrea constituie o dovada a existentei grupurilor de interese, de care a vorbit in repetate randuri presedintele Traian Basescu.
"Se demonstreaza ca actuala putere nu este ocolita de grupuri de interese", a declarat presedintele social-democratilor. La randul sau, Adrian Nastase a avansat ideea unui "conflict intre un grup de interese de la Victoria si un altul de la Cotroceni". Demisia consilierului de stat Udrea a fost salutata si de Asociatia Academica de Administratie Publica "Europa". Intr-un comunicat de presa remis ieri, presedintele asociatiei, Bogdan Draghici, isi manifesta insa regretul ca Elena Udrea nu a fost demisa de presedintele Traian Basescu, in urma dezvaluirilor aparute in ultima vreme legate de activitatile tandemului Udrea-Dorin Cocos. Pana la inchiderea editiei, liderii Aliantei nu au avut nici o reactie referitoare la acest subiect.

Bancuri

Ieri, in anumite medii politice s-a extins rapid un banc despre viitoarea cariera a Elenei Udrea:
"Ce va face doamna Cocos dupa plecarea de la Cotroceni? Va candida la Presedintia Norvegiei!"


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.