Surse din PNL sustin ca Stolojan e nasul politic al Elenei Udrea. El ar fi intervenit la filiala Sectorului 2, din care faceau amindoi parte, pentru includerea ei pe listele pentru alegerile locale din 2004

Elena Udrea a aparut in PNL si in viata publica cu doar citeva saptamini inaintea alegerilor locale din vara anului trecut, dupa cum au declarat pentru "Cotidianul" surse liberale. Viitoarea directoare de cabinet a sefului statului roman a fost recomandata pentru intrarea in PNL si pentru includerea pe listele acestui partid destinate Consiliului General al Municipiului Bucuresti de Theodor Stolojan - astazi consilier al lui Traian Basescu. Sursele indicate ne-au relatat ca au mai pus o vorba buna pentru Elena Udrea doi dintre liderii PNL proveniti din ApR (formatiune desprinsa din PSD), Teodor Melescanu si Mircea Cosea.

"Nu stiu. Nu cunosc."

Contactati de noi ieri, amindoi au negat ca ar fi intervenit in favoarea Elenei Udrea. "Nu am cunoscut-o si nu am sustinut-o", ne-a spus vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu. Cu toate negatiile privind sustinerea, Mircea Cosea, deputat PNL, a recunoscut ca il cunoaste pe Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, "inca din 1990, cind a vrut sa-si deschida un business cu taxiuri". Pe de alta parte, sursele noastre sustin ca pledoaria lui Mircea Cosea in favoarea Elenei Udrea ar fi avut loc chiar la restaurantul "Trei Cocosi" al sotului ei, Dorin Cocos.

Aceleasi surse ne-au declarat ca Udrea nu s-a facut remarcata in PNL ca o prezenta activa si ca, dupa ce a plecat de la CGMB la Cotroceni, nici nu a mai calcat pe la filiala. Conform legii, consilierii presedintelui Romaniei nu au nici o interdictie de a fi membri ai vreunui partid politic. Liberalii isi amintesc de una dintre prezentele ei la o emisiune de televiziune, cind nu a fost in stare sa spuna, in calitate de membra a PNL, pe care dintre liderii liberali ii are drept model. Aceiasi lideri au fost iritati de faptul ca Udrea i-ar fi sustinut pe oameni ai vechiului sistem la institutii precum Agentia Veterinara sau la Protocolul de Stat.

Adevarata putere a Elenei Udrea

Seful Cancelariei Prezidentiale avea destule atributii oficiale care, conform fisei postului, ii confereau puteri precum cea a selectarii informatiilor care ajung la seful statului. Neoficial, el putea decide cine are acces si cine nu la presedinte.

Seful Cancelariei Prezidentiale este cel care coordoneaza toate departamentele din Cotroceni pentru stabilirea agendei sefului statului roman si le comunica acestora programul presedintelui. El organizeaza si intocmeste, la sugestia Departamentului international, calendarul vizitelor presedintelui Romaniei peste hotare si ale omologilor sai in tara noastra. Participa, in numele presedintelui Romaniei sau alaturi de acesta, la diferite manifestari. Elaboreaza notele de propuneri pentru marcarea unor date si momente importante in viata social-politica a tarii.

O atributie importanta este cea a verificarii si aprobarii propunerilor pentru persoanele care urmeaza sa fie felicitate de presedintele Romaniei si raspunsurile la felicitarile adresate acestuia cu prilejul sarbatorilor oficiale. La fel de importanta este si verificarea si aprobarea listelor de invitati la receptiile organizate cu prilejul Zilei Nationale si cu alte ocazii. Seful Cancelariei elaboreaza si redacteaza notele de insotire pentru mesajele semnate de presedintele Romaniei, propuse de departamentele de specialitate, si le expediaza.

Postasul cel mai dinamic

Important e faptul ca prin mina sefului Cancelariei Prezidentiale trece intreaga corespondenta, mai ales cea secreta, adresata Cotrocenilor, pe care o clasifica, o inregistreaza si o distribuie. Documentele secrete destinate sefului statului roman trec mai inainte prin mina sa, pe baza lor realizind sinteze tematice destinate acestuia. Intocmeste rapoarte si analize pentru presedinte, ajutat si de departamentele de specialitate. Lucreaza si cu Posta Secreta, manevrata de SRI.

Ce facea neoficial

Neoficial, seful Cancelariei Prezidentiale filtreaza tot ce inseamna acces in cabinetul sefului statului, mai putin convorbirile pe linia speciala securizata T.O. (telefon oficial), la care au acces extrem de putini dintre demnitarii statului roman. Demnitarii, alti oficiali sau oameni din alte categorii care sint primiti de seful statului fac anticamera la el, pina cind intra in audienta. Stie aproape in permanenta unde e presedintele. Daca vrea, poate sa impiedice, minat de vreun interes, accesul aproape al oricui la presedinte. Cam tot ce stie presedintele in materie de informatii secrete stie si seful cancelariei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.