Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, miercuri seara, in cadrul "Dialogurilor politice" de la Club Prometheus, ca este de acord cu opinia exprimata de presedintele Basescu privind referendumul pentru Parlament unicameral, dar, a adaugat liderul social-democrat, numai daca acesta survine unei dezbateri publice serioase.

"Trebuie sa te duci la popor, aici sunt de acord cu Traian Basescu. Dar te duci dupa ce ai o dezbatere serioasa in societate, dupa ce ai o dezbatere in Parlament, abia dupa aceea, eventual, consfintesti rezultatul acestei mari conversatii nationale pe care Romania nu a avut-o in acesti 15 ani. Noi nu am avut pana acum parte de o dezbatere nationala «pe bune»", a spus Geoana.

Din acest motiv, liderul PSD a apreciat ca Traian Basescu "s-a repezit" cand a propus direct referendum pe ideea de unicameral, inaintea unei dezbateri ample in societate, in clasa politica si in Parlament. In opinia lui Geoana, tema Legislativului unicameral trebuie privita ca parte a unui concept intercorelat, care cuprinde si votul uninominal, reforma statului si descentralizarea reala.

La dezbaterea moderata de politologul Cristian Parvulescu au mai participat deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz si liberalii Mona Musca, Bogdan Olteanu si Dan Motreanu. Toti au pledat pentru mentinerea bi-cameralismului in Romania, recunoscand insa necesitatea reformarii acestui sistem. Eliminarea suprareprezentarii, separarea atributiilor celor doua Camere, eficientizarea administrarii lor - au fost cateva dintre propuneri. Referindu-se la acest ultim aspect, ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a dat asigurari ca bugetul Senatului nu se va majora, asa cum a solicitat acest for legislativ. Olteanu a precizat ca Senatul are deja de doua ori mai mult personal decat are Camera Deputatilor, revenind circa patru angajati la un deputat si opt angajati la un senator.