In ultimii 11 ani, niciun sef de stat roman nu a vizitat Coreea de Sud

Vizita presedintelui Traian Basescu in Coreea de Sud a fost un succes, chiar si numai prin prisma faptului ca, de 11 ani, niciun sef de stat roman nu a vizitat aceasta tara. Motiv pentru care, probabil, ziaristii coreeni l-au confundat pe Traian Basescu cu Ion Iliescu, cel mai longeviv presedinte roman de dupa Revolutie.

Dincolo de aceasta "gafa" de presa, presedintele Traian Basescu a fost primit cu multa ospitalitate de oficialii coreeni. Pe tot parcursul vizitei au avut loc ceremonii ce combinau fastul asiatic de pe vremea imparatilor cu sobrietatea regimului actual. Seful statului s-a plimbat cu o limuzina decapotabila pregatita special pentru aceasta ocazie, a devenit Cetatean de Onoare al Seul-ului, prilej cu care coreenii i-au dedicat melodia "Fetite dulci ca-n Bucuresti", si a primit titlul de Doctor Honoris Causa in Stiinte Politice al Universitatii Hankouk, din Seul.

Protocolul a fost insa unul foarte strict asa ca seful statului roman a trebuit sa poarte manusi albe la monumentul soldatilor coreeni, unde s-a recules pentru cateva minute. Monumentul este foarte important pentru coreeni, care au tinut neaparat sa-l includa in programul sefului statului roman.
Traian Basescu a facut o serie de gesturi iesite din tipare, care i-au impresionat pe coreeni.

Unul dintre ele a fost la Universitatea din Hankouk, unde seful statului roman a oferit unei studente florile pe care le primise la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa. Mai mult, Traian Basescu si-a uimit auditoriul imbratisand-o pe studenta care i-a pus medalia in piept. La presedintia coreeana, el s-a oprit pentru a-i imbratisa pe copiii veniti sa-l intampine.

Agenda economica

Dimensiunea economica a fost foarte importanta in vizita sefului statului in Coreea de Sud. Oamenii de afaceri coreeni s-au aratat dispusi sa-si dezvolte investitiile pe care le aveau deja in Romania sau sa faca altele noi.

Un obiectiv atins il reprezinta promisiunea oficialitatilor de la Seul de a rezolva cat mai repede contenciosul in cazul Daewoo Craiova. O serie de firme coreene de prestigiu si-au anuntat interesul pentru Romania. Samsung Corporation intentioneaza sa dezvolte un sistem care sa permita avertizarea autoritatilor inaintea producerii unor cataclisme naturale, de genul inundatiilor, si va dezvolta in acest sens un centru-pilot la Targoviste. Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering, detinatoarea portului de la Mangalia doreste sa-si mareasca investitia pentru ca el sa devina primul port din Europa. LG International si-a declarat disponibilitatea de a investi in industria petrochimica si de a participa la modernizarea rafinariilor romanesti.

Coreenii, surprinsi de rolul femeii in politica romaneasca

Pe tot parcusul vizitei, Traian Basescu a fost insotit de vicepremierul George Copos, un bun cunoscator al civilizatiei si mai ales al mediului economic sud-coreean cu care face afaceri din 1990. Alaturi de presedinte s-au aflat si consilierii prezidentiali Adriana Saftoiu, Elena Udrea si Theodor Stolojan. Gazdele s-au aratat surprinse de rolul femeilor in politica romaneasca, mai ales ca, in societatea lor, femeia este considerata inferioara barbatului si are rolul de a-l servi si nicidecum nu poate avea functii de conducere in stat.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.