Senatorii juristi au dezbatut ieri initiativa Ministerului Justitiei privind dezincriminarea calomniei din Codul penal. Prezenta la discutiile din cadrul comisiei senatoriale, ministrul Monica Macovei a pledat pentru eliminarea din Codul penal a calomniei, raspunderea in aceste cazuri urmand sa fie civila. Ministrul si-a argumentat pozitia prin faptul ca dreptul de a-ti apara imaginea nu este unul dintre drepturile fundamentale si, mai mult, adoptarea acestui proiect de lege de catre Parlament este importanta pentru raportul de tara al Comisiei Europene, intrand la capitolul care vizeaza indeplinirea criteriilor politice.

Pozitia reprezentantei Executivului nu a fost insa impartasita de senatorii Opozitiei. Pesedistii Doru Ioan Taracila si Rodica Stanoiu au venit cu ideea diferentierii calomniei pentru presa si pentru persoanele fizice si juridice, mai precis, pentru mass-media calomnia ar urma sa fie reglementata in Codul civil, iar pentru celelalte categorii, in Codul penal. Taracila a sustinut ca la articolul privind calomnia ar trebui adaugat un text care sa precizeze ca delictele de presa se stabilesc prin lege, ceea ce se traduce prin faptul ca respectivul articol nu se va aplica jurnalistilor. Pe de alta parte, senatorul PSD s-a declarat impotriva dezincriminarii penale a calomniei, plecand de la premisa ca fiecare cetatean are dreptul sa fie protejat. Rodica Stanoiu a pledat si ea pentru ideea ca dezincriminarea penala a calomniei ar trebui sa functioneze doar daca partile vatamate sunt oameni politici.

Parerile pesedistilor au fost combatute de Monica Macovei, care a spus ca insulta si calomnia nu se mai aplica in majoritatea tarilor europene, Romania urmand sa fie aliniata normelor internationale "mai mult sau mai tarziu", in ciuda piedicilor.

Senatorii vor lua o decizie in acest sens saptamana viitoare, cand vor analiza si o statistica privind cazurile de condamnare in urma unor procese de calomnie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.