Deputatii din Comisia de politica externa au adoptat, marti, cu 12 voturi "pentru", niciun vot impotriva si nicio abtinere, textul declaratiei prin care Camera Deputatilor deplange folosirea in scopuri politice a zilei de 15 martie si considera inacceptabile declaratiile unor lideri ungari.

Declaratia urmeaza sa fie citita in plen si supusa votului final.

Presedintele Comisiei de Politica Externa, deputatul UDMR Atilla Korodi, a declarat, dupa sedinta, ca textul declaratiei a fost adoptat de catre comisie, nefiind un text al PNL.

"Nu putem insusi declaratia. Credem ca facem un gest care e mult exagerat in comparatie cu ceea ce s-a intamplat, pentru ca nu Parlamentul Ungariei a vorbit de 15 martie. De aceea credem ca ar fi fost mult mai echilibrat sa existe o similitudine si acelasi nivel de abordare", a incercat sa explice Korodi, citat de MEDIAFAX.


Potrivit declaratiei adoptate, "Camera Deputatilor, avand in vedere excelentele relatii romano-maghiare, deplange faptul ca s-a incercat folosirea in scopuri politice a sarbatorii de 15 martie si, in cadrul unor manifestari publice desfasurate in Romania, unii demnitari maghiari au folosit o retorica politica cu accente nationaliste straine idealurilor UE si lumii moderne".

"Camera Deputatilor considera ca sunt inacceptabile declaratiile unor oficiali maghiari cu privire la autonomia teritoriala bazata pe criterii etnice. Camera Deputatilor reafirma ca relatiile dintre Romania si Ungaria, asezate de providenta una langa cealalta, menite a colabora pe toate planurile si de a fi partenere in cadrul NATO si UE, trebuie sa fie guvernate de buna vecinatate si convietuire ale lumii democratice", se precizeaza in declaratie.

Declaratia prevede si ca Romania militeaza pentru relatii de buna vecinatate si pentru relatii bilaterale echitabile si pragmatice, spre beneficiul partilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.