Presedintele Traian Basescu le-a comunicat diplomatilor americani, in 2005, ca Romania a acceptat sa renunte la 80% din datoria istorica de 2,6 miliarde dolari pe care trebuia sa o primeasca de la Irak, potrivit unor telegrame atribuite ambasadei, obtinute de Wikileaks.

Potrivit documentului publicat de Kamikaze, presedintele Traian Basescu a informat o echipa condusa de ambasadorul Richard Jones, consilier al Secretarului si Coordonatorului Politicii pentru Irak, la 21 iulie 2005, ca Romania isi respecta neconditionat angajamentul de a-si mentine trupele in Irak.

"Basescu a subliniat greutatile financiare pe care Romania le intampina cu intretinerea fortelor sale armate in contextul in care tara s-a confruntat cu indundatii majore, adaugand ca un sprijin suplimentar din partea guvernului SUA pentru reforma in domeniul apararii ar putea permite Romaniei sa-si dezvolte contributia in Irak. Desi Romania nu face parte din Clubul de la Paris, Basescu a confirmat ca tara este dispusa sa stearga 80% din datoriile Irakului, de 2,6 miliarde de dolari", se arata in textul telegramei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.