Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca maghiarii din Romania pot sa comemoreze in libertate ziua de 15 martie si Revolutia de la 1848, avand dreptul sa fie "maghiari liberi" si sa arboreze drapelul natiunii maghiare.

Si chiar daca ziua oficiala este pe 15 martie, Manifestarile dedicate au inceput inca de ieri la Mures, Covasna si Cluj, scrie Adevarul.

"Ziua de 15 martie este comemorata liber in Romania de 20 de ani. Pentru noi, a fost normal sa arboram drapelul natiunii maghiare, iar comunitatea romana s-a obisnuit cu acest lucru, sa comemoram astfel Revolutia de la 1848 si sa putem folosi liberi simbolurile nationale. Ziua de 15 martie e foarte importanta pentru noi pentru ca nu ne aduce aminte numai de Revolutia pasoptista, ci si de libertatea noastra de dupa 1989. Oriunde traiesc maghiari in Romania, pot pasi cu capul sus pentru a comemora 15 martie. Este un lucru firesc", a spus presedintele UDMR, Kelemen, citat de MEDIAFAX.

Acesta a aratat ca maghiarii din Transilvania au nevoie de aceleasi scopuri care ii strang impreuna si care ii poarta inainte, dar si de teluri care ii intaresc si le dau speranta intr-un viitor mai bun.

"Dragostea noastra, a maghiarilor, de libertate nu poate fi nimicita de catre nimeni. Nici atunci, in 1848, nu s-a putut, nici azi nu se poate. Speranta si libertatea ne unesc intotdeauna pe noi, maghiarii. Maghiarii pot conta doar pe ei insisi, lupta noastra nu poate fi dusa de altii, ci numai de noi. Ca si tineretul de la 1848, si noi trebuie sa privim inainte pentru identitatea nationala, pentru a avea teluri clare, si avem nevoie de toti maghiarii in aceasta munca, avem nevoie sa pastram traditiile noastre istorice, culturale, pentru ca fara acestea nu avem viitor. Avem nevoie de tineri si de copii care asigura viitorul maghiar in Transilvania", a mai spus Kelemen.

Kelemen Hunor va participa in 15 martie la manifestarile care vor fi organizate de UDMR in Miercurea Ciuc, unde vor mai fi prezenti europarlamentarul Laszlo Tokes si vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt

Citeste si:
Mesajul premierului de Ziua Maghiarilor: Trebuie să fim uniţi în...
Mesajul premierului Cîțu de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.