28 Decembrie 2004 , de Clarice Dinu in Politica
Tariceanu, Videanu, Copos, unii dintre cei mai bogati ministri din noua echipa guvernamentala
"Bogat si ministru" isi incepe in aceste zile cariera, trecand pe linie moarta modelul "sarac si cinstit" care nu s-a dovedit unul de mare succes nici pe la noi, nici in alta parte. Calin Popescu Tariceanu incearca in aceste zile sa mute la Palatul Victoria oamenii de afaceri, intre cei nominalizati pentru functiile de ministru regasindu-se oameni de Top 300. De altfel, lista este deschisa chiar de premierul desemnat si de doi dintre cei trei vicepremieri, Adriean Videanu si George Copos. In toate acestea este si o parte proasta, noii ministri trebuie sa renunte la afaceri, potrivit prevederilor Legilor anticoruptie. Calin Popescu Tariceanu nu si-a format insa echipa numai din oameni de afaceri, printre viitorii ministri regasindu-se si profesori, ingineri, avocati sau medici.

Calin Popescu Tariceanu, prim-ministru

Liberalul Calin Popescu Tariceanu este unul dintre romanii care a stiut sa faca bani. Nu din politica, ci din masini. Ca formatie inginer hidrotehnist, in 1990 a fondat primul radio privat din Romania, insa a sfarsit experienta audio-vizuala prin a-si vinde actiunile. Masinile i-au adus mai multi bani. Este proprietarul "Automotive Trading Services", importator oficial Citroën, si membru fondator si presedinte al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania - APIA. Potrivit Capital, Harley Davidson este ultima afacere a politicianului. Din parteneriatul dintre Automotive Trading Services al lui Tariceanu si actionarul majoritar la Outdoor Media, Erno Rudas, s-a pus pe picioare Classic Motorcycles.

Astazi cu o avere estimata la 20 de milioane de dolari (locul 124 in Top 300), Calin Popescu Tariceanu si-a inceput cariera politica in 1990 la PNL. A fost membru al grupului care a fondat, in iulie 1990, Partidul National Liberal - Aripa Tanara, condus de Dinu Patriciu, pana in iunie 1992, cand demisioneaza din acesta si devine membru al Noului Partid Liberal (NPL). In urma congresului de unificare dintre PNL si NPL, din februarie 1993 este ales vicepresedinte al PNL, functie pe care o indeplineste pana in 2 octombrie 2004, cand este numit presedinte interimar al partidului, in urma retragerii lui Theodor Stolojan. A indeplinit functia de ministru de stat, ministrul industriei si comertului (12 decembrie 1996 - 5 decembrie 1997), in guvernul Victor Ciorbea. A fost ales deputat in toate legislaturile de dupa 1990.

Adriean Videanu, ministru de stat, coordonator sector economic

Adriean Videanu, mana dreapta a lui Tariceanu, ocupa locul 84 intre cei mai bogati 300 de romani. Este primul politician, care a renuntat la fotoliul de deputat pentru a face afaceri. Desi specialist in transporturi (Licentiat al Facultatii de Transporturi, sectia autovehicule rutiere, din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti), averea lui Videanu se datoreaza marmurei. Este din 1990 patronul firmei Titan Mar, si actionar majoritar (94 la suta) la una dintre cele mai mari companii de exploatarea carierelor de piatra si marmura, Marmosim. Investitia in cariera de la Ruschita, 76 milioane de dolari, a facut ca cifra de afaceri a companiei sa creasca substantial. 70 la suta din productie este destinata exportului, cele mai mari comenzi venind din Arabia Saudita, Japonia, Germania, Italia si Singapore. Averea lui Adriean Videanu este estimata la 30 de milioane de dolari.
Cat priveste politica, din 1990 incoace, Videanu a fost ales deputat, initial din partea FSN, iar apoi pe listele PD, partid al carui vicepresedinte este si in prezent.

George Copos, ministru de stat, coordonator mediu de afaceri, IMM-uri

A trecut de la afaceri la politica in 2004, nelasandu-le insa pe cele dintai de izbeliste. Cu o cariera de partid foarte scurta, cunoscut mai degraba ca presedinte al Clubului Rapid, George Copos este nominalizat astazi la functia de ministru de stat pe relatia mediu de afaceri si IMM. De unde si pana unde? Licentiat al Academiei de Sport din Bucuresti (1978) si absolvent al Academiei de Stiinte Sociale si Politice din Bucuresti (1986), George Copos a ajuns in 2004 sa ocupe locul 14 in Top 300, averea sa estimata la 160 de milioane de dolari provenind din comert, industrie si turism. El este fondator, actionar majoritar si presedinte al Consiliului de Administratie al societatilor apartinand grupului Ana Group. Cea mai profitabila afacere este Ana Imep, intre primii producatori europeni de motoare electrice. De asemenea, George Copos coordoneaza activitatea a unsprezece societati private.
In domeniul turismului, grupul Ana Hotels a preluat, in 2001, de la AVAB, complexul hotelier Europa din Eforie Nord. De asemenea, Ana a cumparat cu 25 de miliarde de lei hotelul Astoria din aceeasi statiune, la o licitatie organizata de Ministerul Turismului.

Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice

Nici Ionut Popescu nu se poate plange ca duce lipsa de bani. Economist de formatie, liberalul propus pentru sefia Finantelor, are in proprietate 4 apartamente, evaluate la aproape 2,5 miliarde de lei valoare de impozitare si detine actiuni, la 23 de fonduri si societati, in valoare totala de 15,87 de miliarde de lei. Cat priveste cariera, Ionut Popescu trecut de-a lungul timpului pe la mai multe publicatii, ajungand in 1996 redactor sef la revista "Capital". A fost nominalizat in toate cele trei editii ale Ghidului "Top 99 Mass Media romaneasca", realizat de Freedom House.
In 2000 a devenit purtator de cuvant al guvernului Mugur Isarescu, din februarie 2003 a fost consilierul lui Theodor Stolojan, iar in acest an a indeplinit functia de purtator de cuvant al Aliantei Dreptate si Adevar.

Bela Marko, ministru de stat, coordonator cultura, invatamant, educatie, integrare

Autor a trei volume de poezii, Marko Bela este unul dintre fondatorii, in 1989, a Uniunii Democrate Maghiare din Romania, al carei presedintre este ales patru ani mai tarziu. Absolvent al Facultatii de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, a fost profesor de limba franceza intre 1974 si 1976, redactor la revista literara "Igaz Szó" (1976-1989), redactor-sef al revistei literare "Látó" din Targu-Mures (din 1990).
Marko Bela a fost ales senator de Mures in toate legislaturile. Uniunea pe care o conduce a oscilat de-a lungul vremii atat in dreapta, cat si in stanga scenei politice acordand sprijin la guvernare CDR, dar si PSD, in functie de interesele comunitatii pe care o reprezinta.
Potrivit declaratiei de avere, Marko Bela are o casa de vacanta si una de locuit, conturi de 24 de mii de dolari si un autoturism. Este casatorit si are trei copii.

Mircea Cinteza, ministrul Sanatatii

Mircea Cinteza este presedintele Colegiului Medicilor din Romania si a fost ales senator pe listele PNL. A militat in permanenta pentru o mai buna finantare a sistemului sanitar.
Doctor in medicina, cadru universitar UMF Carol Davila Bucuresti, Mircea Cinteza a fost, pe rand, presedinte interimar al liberalilor din Dolj, presedinte al Comitetului de Coordonare al PNL Bucuresti si sef interimar al organizatiei sectorului 2. Are 54 de ani, este casatorit si are trei copii.

Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Afacerilor Externe

Mihai Razvan Ungureanu este unul dintre cei mai tineri ministri. La 36 de ani se poate lauda cu o solida cariera de istoric, dar si cu una politica. Cunoscut mai ales ca emisar regional al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Ungureanu a intrat in diplomatie in timpul cand Andrei Plesu era ministru de externe al guvernului Ciorbea. Are o foarte mare activitate publicistica si este detinatorul a numeroase premii in tara si strainatate.

Cristina Parvulescu,ministrul Integrarii Europene

Provine dintre functionarii Primariei Capitalei, in ultimii doi ani ocupand functia de director executiv - Directia Managementul Creditelor Externe. In perioada 2000-2001 a fost expert in cadrul Directiei Generale Sinteze, Strategii, Politici Industriale si Programe de Dezvoltare din cadrul Ministerului Industriei si Resurselor. Cristina Parvulescu s-a inscris in Partidul Democrat in 1999.

Gheorghe Dobre,ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului

Membru PD din 2001, Gheorghe Dobre este si el unul dintre cei care schimba primaria cu Palatul Victoria. Director executiv Directia de Inspectie si Control General din 2001, are in spate doi ani ca secretar general al Ministerului Transporturilor, pecum si de directorat la Directia Generala Management, Strategie si Integrare Europeana. Este de formatie tehnica-transporturi ocupand de-a lungul timpului diverse functii de la inginer stagiar la sef de divizie in CFR, regionala Craiova.

Monica Macovei, ministrul Justitiei

Este presedinta Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki si avocat al cetatenilor romani in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg. De asemenea, este expert in cadrul Consiliului Europei. Are studii de master in Drept constitutional comparat - Universitatea din New York (1992-1993), cursuri avansate in apararea drepturilor omului (1995) - Universitatea Abo din Finlanda, Universitatea din Birmingham, Facultatea de Drept-Institutul de Drept European din Marea Britanie - Teoria si Practica in Drepturile Internationale ale Omului (1994).

Nagy Zsolt, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor

Este membru UDMR din 1990. In perioada 2003-2004, a fost conducatorul programului de colaborare dintre Uniune si Ministerul Informaticii si Comunicatiei din Ungaria privind societatea informationala. In 2004 a fost sef de campanie nationala pentru alegerile locale si generale. In 1995 a absolvit Universitatea Tehnica din Cluj Napoca, Facultatea Automatica si Calculatoare.
Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului
In varsta de 35 de ani, este absolvent al Academiei Tehnice Militare - sef de promotie, precum si al unui Program MBA Romano-Canadian - Magna Cum Laudae. Pana sa fie ales in Parlament, Seres a fost director comercial la S.C. CRC Electric S.R.L., anterior detinand, printre altele, functia de director dezvoltare afaceri si strategii la Grupul GRIVCO. Codrut Seres este membru al Partidului Umanist din anul 2001. La scrutinul din noiembrie, a fost ales senator, ulterior fiind desemnat si vicepresedinte al Senatului.

Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii

A absolvit Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere Brasov si este doctorand in economie forestiera. A fost director al Directiei Silvice Suceava, 1997 - 2000, sef ocol silvic, Directia Silvica Suceava, 1991 - 1997 si inginer silvic, Directiile Silvice Botosani si Suceava. Este vicepresedinte al PNL si senator de Suceava, la a doua legislatura.

Mircea Miclea, ministrul Educatiei si Cercetarii

De profesie psiholog, democratul Miclea este sef al Departamentului UNESCO pentru Administrarea si Managementul Invatamantului Superior (Higher Education Management and Governance), din 2001 pana in prezent. A fost cancelar al Universitatii Babes Bolyai, asistent, lector, conferentiar si sef al Departamentului de Pshihologie, Universitatea Babes Bolyai. Este presedinte al Asociatiei Romane de Stiinte Cognitive si membru al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania.

Mona Musca, ministrul Culturii si Cultelor

Cunoscuta ca una dintre cele mai puternice voci ale opozitiei, liberala Mona Musca este absolventa a Facultatii de Filologie, Universitatea din Timisoara. A fost cercetator stiintific, Institutul de Lingvistica „Iorgu Iordan" al Academiei Romane, asistent universitar, Universitatea din Timisoara. Mona Musca este vicepresedinte al PNL, membru al Consiliului National de Coordonare al Aliantei D.A., deputat la a treia legislatura. La inceputul anilor '90, a fost membru al Aliantei Civice.

Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor

Democrata Sulfina Barbu vine si ea de la Primaria Capitalei. Absolventa a Facultatii de Geologie si Geofizica, ea este director executiv adjunct, Primaria Muncipiului Bucuresti - Directia de Protectia Mediului si Educatie Ecocivica, Director Comercial la INDUSTRIAL CONSTRUCT S.A.

Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei

A terminat Facultatea de Metalurgie din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti. Este deputat din 2000, a fost secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale in august-decembrie 2000, presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara - 1996 - 2000. Este vicepresedinte al BPN al PD, membru al CNC Alianta D.A.

Teodor Athanasiu, ministrul Apararii Nationale

Este de profesie inginer si a lucrat in industria de aparare, fiind, in perioada 1997-2001, director al UM Cugir. Din 1987 pana in 2001 a lucrat la UM Cugir, fiind director in perioada 1997-2001. Athanasiu este co-autor la "Strategia de restructurare a industriei de aparare din Romania", elaborata de Ministerul Industriei in anul 2000. A absolvit Institutul Politehnic din Cluj-Napoca - Facultatea de Mecanica, Sectia Tehnologia Constructiilor de Masini. A fost administrator al S.C. Palplast S.A. Sibiu in 2001-2004, director al S.C. Apa CTTA S.A. Alba Iulia in 1996-1997, membru al CA la S.C. Dragana S.A. Cugir in 1994-1996. De asemenea, in intervalul 1997-2000 a fost membru in CA al FPS. Athanasiu este membru PNL din 1990.

Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor

A fost numit de Traian Basescu consilier prezidential pe probleme de aparare si securitate nationala. A obtinut un mandat de senator la alegerile din 28 noiembrie. In 1996-2000 a fost senator de Bihor, prefect de Bihor in 1991-1993, deputat in 1990-1991. De asemenea, el a fost sef al Directiei Regionale Vamale Oradea (1993-1996), director al Intreprinderii Mecanice Hiperion din Stei, pana in 1990. A absolvit Mecanica la Institutul Politehnic "Traian Vuia" Timisoara, precum si cursuri de pregatire vamala in Austria si Germania si Colegiul National de Aparare. Este membru fondator al PD.

Mihai Voicu, ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului

A ocupat functii de conducere la firmele Unipaper Traders (1995-2000) si Zebra Industries Corporation (1993-1995). A absolvit Institutul de Constructii Bucuresti - Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole, cu specializarea inginer Constructii Civile. A fost secretar general al PNL (2001-2004).

Iuliu Winkler, ministrul delegat pentru Comert

Este absolvent al Facultatii de Stiinte (profil economic, specializarea finante si asigurari) a Universitatii Petrosani, al Facultatii de Electrotehnica (specializarea electronica si telecomunicatii) - Institutul Politehnic "Traian Vuia", Timisoara. Winkler este membru al UDMR din 1991 si a fost deputat.

Cristian David, ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala

De profesie economist, a fost lector-asociat la ASE (2000-2004), director la Team International Consult (1998-2004). Este doctorand ASE in stiinte economice, a absolvit Facultatea de Statistica, Cibernetica si Informatica Economica, precum si Colegiul National de Aparare in 2004. In 2004 a devenit presedinte al Comisiei de Afaceri Externe a PNL, dupa ce, din 1997, a fost director al Departamentului Relatii Externe.

Bogdan Olteanu, ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul

Este absolvent al Universitatii Politehnice Bucuresti si licentiat in Drept al Universitatii Bucuresti. Detine un MBA in domeniul financiar bancar. In prezent este doctorand in filosofie la Universitatea Babes-Bolyay. Este avocat, membru al Baroului Bucuresti, a fost consilier al ministrului Industriei si Comertului intre 1996-1997. Este presedinte al Curtii de Onoare si Arbitraj a PNL, copresedinte al Comisiei Nationale de Arbitraj a Aliantei D.A.

Sorin Vicol, ministru delegat pentru coordonarea autoritatilor de control

Membru PUR, Sorin Vicol este de profesie jurist, absolvent al Academiei de Politie - profilul Stiinte Juridice, si a unor cursuri postuniversitare la Universitatea Bucuresti - Facultatea de Drept, specializarea Stiinte penale. Vicol a fost consilier la Autoritatea Nationala de Control - Directia Juridica, din septembrie 2003 pana in prezent, iar anterior a lucrat si la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare - Directia Generala Juridica.

Laszlo Borbely, ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului

A absolvit Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii Timisoara, in anul 1977. Intre 1979 si 1984 a fost economist. Este membru UDMR din 1990. In perioada 1996 - 2000 a fost secretar de stat in MLPAT. Este parlamentar din 1991, cu exceptia legislaturii 1996-2000.
Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Romani de Top 300 la Palatul Victoria.


Ultima ora din Politica pe 9AM