Traian Basescu, a trimis inapoi Parlamentului, spre reexaminare, modificarile recente la Legea referendumului. Basescu vrea libertatea de a decide chiar el care sunt problemele de interes national pe care are dreptul sa declanseze referendumul. Motiv pentru care, in cererea de reexaminare a legii, el solicita adaugarea unei prevederi care sa-i permita presedintelui consultarea populara pe "orice alta problema de interes national". Daca aceasta prevedere suplimentara nu este acceptata, Basescu solicita de-a dreptul eliminarea articolului din lege, cel in care se precizeaza care sunt problemele de interes national si limiteaza astfel optiunile presedintelui in a declansa consultari populare.

Cererea de reexaminare aduce ca argument decizia Curtii Constitutionale (CCR) din 1999, la sesizarea presedintelui de atunci, Emil Constantinescu, ca "presedintele este singurul indreptatit sa stabileasca problemele de interes national asupra carora poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum". Decizia Curtii din 1999 a avut drept efect retrimiterea la Parlament a Legii referendumului si modificarea textelor asupra carora Curtea a emis obiectii de neconstitutionalitate.

Culmea, legea referendumului a fost initiata chiar de sase parlamentari din PDSR, acum PSD, dintre care doi sunt astazi judecatori la CCR: Acsinte Gaspar si Ion Predescu. Printre ei se afla si Adrian Nastase. Traian Basescu si-a declarat public nemultumirea fata de Legea referendumului din 2000.

"Aceasta lege incalca Constitutia, prin limitarea dreptului presedintelui de a convoca poporul la referendum, acesta fiind unul din atributele sale constitutionale", a spus Basescu. El vrea mana libera pentru a consulta populatia in privinta reformei clasei politice, tema despre care el stie ca va intampina adversitatea acelor politicieni care se simt amenintati de reducerea locurilor din Parlament.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.