Membrii Comisiei pentru drepturile omului din Senat au avizat negativ, marti, propunerea legislativa privind examinarea psihologica si psihiatrica a celor care candideaza pentru obtinerea de functii de demnitate publica, initiata de patru senatori independenti.

"Am dat un aviz negativ pentru ca propunerea nu corespunde prevederilor nici constitutionale, nici de drept comun. Este o discriminare negativa, impune unui viitor demnitar de a face un control psihiatric sau psihologic. Este in afara cadrului legislativ al Romaniei si al tarilor UE", a declarat presedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati din Senat, Gyorgy Frunda (UDMR).

El a mai spus ca legea nu putea fi aplicata actualilor parlamentari.

"Toate obligatiile pot fi adoptate pentru viitor, deci retroactivitatea legii e interzisa prin Constitutie. Cei alesi acum nu pot fi supusi unui control, cu toate ca in anumite cazuri nu ar fi o idee rea. Domnul Campanu acum are probleme mult mai serioase decat sa-si sustina initiativele legislative. Nu stie in care partid politic este si are o mica dilema pe care si-o rezolva astazi", a adaugat Frunda, citat de MEDIAFAX.

La randul sau, senatorul PNL Puiu Hasotti a precizat ca avizul negativ a fost dat cu unanimitate de voturi pentru ca propunerea legislativa incalca prevederile legale.

"Tehnic, nu se poate face ceea ce propun acesti parlamentari. Se incalca dreptul la viata privata si la confidentialitatea vietii private, ceea ce nu este deloc in regula. Poate initiatorii ar trebui sa dea dovada dansii, sa ne prezinte la randul lor, pentru prima data, aceste certificate psihologice si psihiatrice sau poate cel mai bine ar fi ca acesti initiatori, parlamentari asa-zis independenti, sa faca o propunere legislativa care sa interzica migratia politica. Sau, si mai bine, sa-si dea demisia din Parlament", a afirmat Hasotti.

Propunerea legislativa privind examinarea psihologica si psihiatrica a celor care candideaza pentru obtinerea de functii de demnitate publica, in administratia locala sau care ocupa functii de inalt functionar public sau indeplinesc calitatea de secretar general, secretar de stat sau ministru in cadrul ministerelor a fost initiata de senatorii independenti Liviu Campanu, Sorin Serioja Chivu, Cezar Mircea Magureanu si Vasile Nedelcu.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.