Presedintele PSD Mircea Geoana a tunat si a fulgerat ieri impotriva senatorilor partidului Ion Iliescu si Antonie Iorgovan, amenitandu-i cu sanctiuni dure si masuri ferme daca nu se vor potoli cu declaratiile impotriva conducerii pesediste.

Geoana este astfel la prima sa iesire extrem de dura, in public, impotriva celui care i-a pus eticheta de "prostanac", dand startul unei puternice campanii impotriva tuturor acelora care ii vor mai iesi din cuvantul de presedinte al PSD. Totodata, liderul PSD a uitat brusc ca el a fost printre primii pesedisti care au deschis tema Congresului inainte de termen si a inceput sa arunce avertismente inspre toti aceia care vor continua intr-un fel sau altul sa intretina deschis acest subiect.

Intoleranta fata de neascultatori

"Biroul Permanent National al PSD a decis, la propunerea mea, ca Congresul Extraordinar sa nu se organizeze, nu este oportun, iar cei care incearca sa-l intretina vor avea de suferit", a declarat ieri, presedintele PSD Mircea Geoana. El a continuat cu avertismentele, atentionand ca "din acest moment conducerea PSD va manifesta intoleranta fata de cei care nesocotesc linia partidului" urmand ca in cazul lor sa fie luate masuri ferme. Chiar daca Geoana a pus tunurile pe Iliescu si chiar l-a persiflat, cerandu-i cat se poate de clar sa respecte conduita partidului, acesta din urma nu a vrut sa comenteze sub nici o forma reactia sefului sau pe linie de partid.

"Declaratiile facute in ultima vreme le-am inteles ca pe o amaraciune subiectiva a unui om care a pierdut alegerile din partid. Au trecut insa sase luni de la Congres si are obligatia sa respecte conduita de partid", a comentat Geoana prestatia din ultima vreme a senatorului PSD. El nu s-a oprit aici cu atacul impotriva celui care l-a etichetat in trecut "prostanac" si a continuat sa ameninte voalat, facand referire la declaratiile recente ale lui Iliescu care se dorea un "sfatuitor al conducerii PSDT". "Nimeni nu are apanajul criticii in acest partid si nici atributul intelepciunii". Liderul PSD a spus ultimele iesiri ale lui Ion Iliescu pe seama "amaraciunii si a frustrarii". "Amaraciunea e una, frustrarea e una, rana sufleteasca e una, dar respectarea conduitei de partid este cu totul altceva", a sustinut liderul PSD.

Iorgovan ar putea fi exclus

Un alt personaj pe care Geoana l-a avut in vizor a fost senatorul Antonie Iorgovan, pe care ar putea chiar sa-l pasca o excludere din partid. "Nu are nici o dezlegare sa vorbeasca in numele partidului. Vom lua in discutie ultimele sale declaratii si vom analiza atitudinea sa inclusiv in organizatia din care face parte", a sustinut Geoana. El a facut referire expresa la comentariile senatorului PSD referitoare la necesitatea organizarii unui Congres Extraordinar unde Ion Iliescu ar putea candida si chiar castiga presedintia PSD.

De altfel, Geoana a amintit ca Iorgovan se afla deja in atentia Comsiei de Disciplina a PSD pentru declaratiile facute pe marginea tezei sustinute de liderul partidului privind necesitatea Parlamentului unicameral. Atunci, senatorul PSD a calificat drept imbecila sutinerea pe care presedintele partidului a aratat-o reformei parlamentare. "Exista deja o contestatie a domnului Iorgovan la Comisia de Disciplina si cred ca ultimele sale iesiri ar putea constitui circumstante agravante si vor conta la o decizie finala in cazul sau", a punctat Geoana. El a sustinut ca, daca lui Ion Iliescu i se poate "gasi o anumita rezerva care e pe cale sa se apropie de sfarsit", tinand cont de rolul avut in partid, lui Iorgovan nu i se poate scuza absolut nimic.

Tatucul Constitutiei insista pe Congres extraordinar

Antonie Iorgovan a fost si el extrem de docil, sustinand ca va respecta decizia luata de conducerea partidului de a nu se mai discuta despre Congres extraordinar. "Pai iarasi sa ma sanctioneze. N-au mai facut-o o data"?, a reactionat senatorul PSD cand a auzit ca ar putea fi exclus din PSD. El s-a aparat in fata atacului lui Geoana, precizand ca nu el a lansat subiectul Congresului extraordinar. "Congresul extraordinar nu e tema mea, ci a sa. Am auzit ca s-a luat decizia de a nu mai discuta. E o decizie la care ma raliez si eu", a spus Iorgovan. El a fost de parere ca liderul PSD "are o idee cu Iorgovan" si ca sunt oameni care ii ofera tot felul de tinte presedintelui partidului, pe care acesta din urma le imbratiseaza. In incheiere, Iorgovan a spus ca in continuare crede in necesitatea organizarii unui Congres extraordinar unde Iliescu sa preia sefia PSD.

Coltii uitucului Geoana

De altfel, Geoana si-a luat in serios rolul de lider al partidului si a inceput sa-i atace pe toti aceia care la un moment dat s-au declarat sustinatorii unui Congres extraordinar. "Mai sunt si altii care au comentat in presa. Unii chiar s-au imbujorat foarte tare cand au auzit ca mai e rost sa mai candideze", a adaugat Geoana, sustinand ca nu face referire la Ion Iliescu. Liderul PSD a uitat brusc ca in urma cu o saptamana se declara adeptul unui Congres extraordinar in care sa se modifice statutul partidului si a pus acest subiect pe seama unei intoxicari. "Este misterios cum s-a nascut aceasta tema. Cred ca este o tema de intoxicare", a conchis Geoana.

Atacul lui Rus

Nici liderul gruparii de la Cluj nu s-a dat in laturi cand a fost vorba sa-l atace pe Ion Iliescu. Rus a fost de parere ca senatorul PSD, prin declaratiile sale, ar fi trebuit sa ajute conducerea partidului si nu sa o slabeasca. Mai mult chiar, liderul de la Cluj a sustinut ca nu s-a pronuntat niciodata pentru excluderea lui Iliescu din partid si nici nu a fost sustinatorul unui Congres extraordinar. "Cred ca prin pozitiile sale, altele decat cele pe care le-a avut, Iliescu ar fi putut sa sprijine mai mult partidul. In realitate, ar putea sa intareasca pozitia lui Mircea Geoana si a echipei de conducere si nu sa o slabeasca", a spus Rus.

"Ce vreti, ma, de la mine? Ce va tineti dupa mine ca niste umbre?"

Replica lui Iliescu nu a fost deloc pe masura asteptarilor. Dupa ce s-a consultat vreme buna cu Geoana la cabinetul sau de la Senat, Iliescu a iesit extrem de furios si a aratat cu degetul vinovatul: presa. "Nu comentez. Am avut o discutie cu presedintele si i-am explicat ca eu nu am spus nici un moment ca Polul (Polul Social n.r.) ar putea sa devina partid. Am fost inteles gresit", a spus senatorul intr-o prima faza. Imediat, senatorul PSD a inceput sa se rasteasca la ziaristi pentru ca au neobrazarea de a-l "chinui" cu intrebari. "Ce vreti, ma, de la mine? Ce va tineti dupa mine ca niste umbre? Sunteti groaznici, nu va declar nimic, nu ma intereseaza nici un Congres, nici o functie. Lasati-ma in pace"!, a strigat Iliescu, nervos.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.