Adjunctul Avocatului Poporului, Vasile Burtea, considera ca proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale contine prevederi anticonstitutionale, transmite Mediafax.

"Eu, ca minoritar, nu as vota Legea statutului minoritatilor nationale din cauza anumitor prevederi. Desi imi doresc o lege a minoritatilor, pe aceasta nu as vota-o, mai ales ca in ea se regasesc niste minunatii de rad si prescolarii. Cum putem sustine o lege care din start este anticonstitutionala? Ma refer la anumite articole, cum e art. 31 lit. A, care prevede ca Departamentul pentru Relatii Interetnice trebuie sa-si dea avizul pentru ca minoritarii sa poata participa in alegeri. Altfel spus, DRI ne spune «dumneata candidezi daca iti dau eu avizul»", a declarat Burtea, la sfarsitul saptamanii, in cadrul seminarului PER intitulat "Forme ale autonomiei si lectiile invatate din implementarea lor".

El a sustinut ca in elaborarea proiectului de lege s-au copiat mai multe prevederi, inclusiv internationale (Conventia-cadru, legea maghiara din 1993 referitoare la autoguvernari, pasaje din Constitutie si din legile 33 si 148, respectiv ordonanta de urgenta a guvernului 137), insa "s-au luat prost si eclectic".

"Pentru mine este o jignire sa primesc explicatii ca ne-a cerut cineva din Uniunea Europeana sa facem o lege proasta si dupa aceea sa mi se spuna ca nu ne-a cerut nimeni. Ba mai mult, vine Marko Attila (secretarul de stat al Departamentului pentru Relatii Interetnice, n.r.) si imi spune ca s-a facut o lege proasta care va fi indreptata pe parcurs. Nu cred ca un edificiu care porneste cu o fundatie stramba poate fi indreptat mai tarziu din tencuiala", a conchis Burtea.