Fostul ministru coordonator al SGG, Serban Mihailescu, a declarat, miercuri, la ICCJ, ca procurorii anticoruptie Mariana Alexandru si Lucian Papici i-ar fi cerut sa declare ca armele de vanatoare pentru care a fost trimis in judecata trebuiau sa ajunga la Adrian Nastase.

Instanta suprema a reluat, miercuri, dezbaterile in dosarul in care procurorii anticoruptie l-au deferit justitiei pe Petru Serban Mihailescu, fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului (SGG), pentru primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor savarsita in legatura cu infractiunea de foloase necuvenite.

Serban Mihailescu le-a spus judecatorilor ca in timpul audierilor din 2 si 3 martie 2006 de la DNA, procurorii anticoruptie Mariana Alexandru si Lucian Papici i-ar fi sugerat in prima faza, si apoi l-ar fi amenintat, sa spuna ca armele de vanatoare trebuiau sa ajunga la Adrian Nastase.

"In 2006 am fost chemat la DNA si procurorii mi-au spus ca daca declar ca armele sunt pentru Adrian Nastase nu o sa patesc nimic. Am refuzat si am fost chemat a doua zi, cand mi s-a repetat pe un ton taios sa declar acelasi lucru despre fostul premier si pentru ca mi-am pastrat declaratia am fost pus sub invinuire", a declarat fostul sef de la SGG.

Mihailescu a aratat ca nu a avut niciodata cunostinta despre o astfel de ipoteza si ca fostul sau consilier Fanel Pavalache ar fi sustinut in permanenta in fata lui ca armele erau unele de colectie si ca erau pentru interesul personal.

In depozitia sa, Serban Mihailescu a aratat ca este nevinovat si ca "niciodata", "sub nicio forma", pentru el sau pentru alte persoane, nu i-a cerut lui Fanel Pavalache, denuntator in cauza, pusti de vanatoare.

Fostul sef al SGG le-a mai declarat procurorilor ca Pavalache a avut probleme cu legea, fiind trimis in judecata si condamat pentru fapte de coruptie, incercand sa califice denuntul fostului sau consilier ca pe un "gest de razbunare la adresa puterii" si a sa.

Mihailescu a precizat, dupa ce a fost intrebat de procurorul DNA in legatura cu motivele pentru care "intr-o seara din primavara anului 2002" a coborat din sediul Guvernului la o masina parcata in curtea institutiei, ca la acel moment nu a stiut precis despre ce era vorba, dar ca a facut acest gest la insistentele lui Pavalache pe care l-a descris "exagerat de insistent".

Citeste si:
Adrian Năstase: Liberalii își pică propriul Guvern cu voturile...
Adrian Năstase: Liberalii își...

"E adevarat ca intr-o seara din primavara anului 2002 m-am deplasat in curtea Guvernului unde era parcata o masina, in portbagajul careia se aflau mai multe cutii. Una dintre cutii a fost desfacuta iar acolo se afla un obiect care semana foarte bine cu o arma, o pusca, dar nicidecum una de colectie sau clasica sau veche asa cum sustinea Pavalache ca vrea sa cumpere", le-a explicat Mihailescu magistratilor.

Urmatorul termen in proces va fi 24 februarie, cand va fi audiat denuntatorul Fanel Pavalache.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 12 aprilie 2002 - 30 mai 2002, detinand functia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului Romaniei, Serban Mihailescu a primit de la Fanel Pavalache noua arme de vanatoare, in valoare totala de 264.000.000 lei vechi, dupa ce, prin Ordinul nr. 352/15.10.2001, l-a numit pe acesta in functia de consilier. In perioada aprilie-octombrie 2002, armele au fost detinute, fara drept, de catre inculpat, fiind depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov.

Citeste si:
Serban Mihailescu, acuzat de marturie mincinoasa in dosarul in care...
Serban Mihailescu, acuzat de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.