Traian Basescu stirneste admiratie si emulatie chiar in tabara adversarilor sai. Iar Mircea Geoana, liderul PSD, pare sa fie unul dintre cei care, dincolo de critici si reprosuri, cauta si asimileaza partile „bune“ in Basescu.

Asemenea lui Basescu, care, in lipsa lui Tariceanu, s-a dus joi seara la guvern ca sa conduca celula de criza a inundatiilor, Mircea Geoana a convocat o sedinta ad-hoc cu guvernul din umbra condus de drept de Adrian Nastase. Desigur, in lipsa lui Nastase, ocupat in acel moment cu o sedinta de partid in Giurgiu. Geoana nu i-a convocat pe sefii departamentelor de specialitate in birourile sale de la Senat, ci chiar pe teritoriul lui Nastase de la Camera Deputatilor.

Scopul intilnirii a fost acela de a demara redactarea viitorului program de guvernare al PSD, intitulat "Contractul social-democrat". Prin aceasta miscare, Geoana a semnalat ca preia initiativa si nu mai este dispus sa astepte de la Nastase elaborarea platformei electorale si a viitorului program de guvernare. Teoretic, acestea constituie o atributie a presedintelui executiv, care conduce departamentele de specialitate structurate dupa modelul Executivului.

Pentru o ora, Geoana a fost seful guvernului din umbra

La intilnire au participat patru "ministri" din umbra - Mihai Tanasescu, Alin Teodorescu, Ecaterina Andronescu, Iulian Iancu - si patru specialisti in probleme privind protectia sociala - Dan Mircea Popescu, Ioan Moraru, Ion Giurescu si Ion Cindrea. Sedinta de impartire a sarcinilor a durat o ora si a venit dupa o intrevedere pe care Geoana a avut-o cu comisarul european pentru extinderea UE, Olli Rehn. Acestuia i-a promis ca PSD va reveni la guvernare cu "o echipa noua si curata".

A inceput sa guste conducerea prin crize

Nastase si Geoana il considera pe Basescu un politician care guverneaza prin provocarea de crize pentru a veni sa le solutioneze. Tot o criza a incercat si Geoana sa provoace in ultimele zile, cind a pus partidul sa reflecteze la un congres extraordinar. Sustinatorii sai vedeau ideea congresului extraordinar drept o amenintare cu "intoarcerea la popor". La poporul social-democrat, chemat la urnele Congresului, desigur. Prin acest plan, Geoana incerca sa clarifice "solutia imorala" a Congresului din aprilie, care l-a adus in situatia de a imparti conducerea PSD cu Nastase, Mitrea si inca alti citiva lideri mai mult sau mai putin importanti.

Direct din faptele de vitejie ale marinarului

O alta idee a lui Geoana, inspirata din viata si opera lui Basescu, este aceea ca PSD sa se prezinte in fata electoratului la urmatoarele alegeri cu o echipa noua. "Asa cum Traian Basescu a propus PD si Aliantei sa vina cu o echipa noua la guvernare, si PSD sa vina cu o echipa noua", afirma Geoana in urma cu doua saptamini.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.