Am mai ramas doi oameni care-am zis, dom’le, prea e din cale-afara!" Petre Roman a explicat, ieri, la Pitesti, in fata unei audiente de vreo suta de oameni, ca nu se mai poate: trebuie pornit un proiect politico-civic, care sa stranga oamenii de stanga.

Deocamdata, proiectul inseamna o serie de dezbateri - prima a fost ieri -, la care "guru" este Ion Iliescu. Va fi Polul partid? Ion Iliescu: "Construirea unui partid nu este o treaba simpla. Nu tine numai de dorinte. Dar nu este imposibil sa se nasca ceva din acest punct de vedere, ca sa se creeze un cadru care sa duca la aliante sau la forme de extensiune politice. Este o optiune posibila. Daca insa pornim mecanic de la asa ceva se compromite ideea de la bun inceput". Daca dorea partid, Ion Iliescu avea unde sa se duca - nu mai putin de sapte partidulete de stanga ("socialismul nu-stiu-cum, stanga unita si altii") i-au adresat o scrisoare in care il rugau sa fie presedintele lor. Dar Ion Iliescu spune ca nu a acceptat, pentru ca el doreste altceva, "mai amplu", o "platforma", o "miscare de gandire". Fostul presedinte a mai spus ca "unii chiar se tem de asa ceva". Reactia de respingere ar consta in faptul "ca ar veni concurenta".

Nu este clar cine a organizat reuniunea de la Pitesti. Mircea Geoana, presedintele PSD, a spus, joi, ca intalnirea este una de partid, in organizarea PSD Arges, la care participa "senatorul PSD, Ion Iliescu". Iliescu nici n-a vrut sa auda ieri una ca asta. El a spus ca ce se intampla acolo nu are legatura cu partidul si ca singurul pesedist pe care l-a invitat a fost Nicolae Vacaroiu, care este senator de Arges.

La intalnire au participat doua sindicate, BNS si Meridian, care au spus ca se alatura proiectului lui Roman si Iliescu. Fostul presedinte a folosit prilejul pentru a se mai razboi o data cu pesedistii nerecunoscatori, care l-au rejectat la Congres: "Fiecare pasare pe limba ei piere. Cei care prin cai ocolite, subterane, necinstite, acced in pozitii nu rezista vremii, pentru ca n-au vana, n-au forta, n-au spate, n-au minte si nu stiu sa ramana cu picioarele pe pamant. Un om politic de stanga nu trebuie sa piarda legatura cu solul".

Roman l-ar impusca pe Ceausescu a doua oara

Cea mai tare declaratie a zilei a facut-o insa Petre Roman, care a vrut sa distanteze Polul sau de comunistii nostalgici. In acest sens, Roman a spus: "Eu l-as mai impusca pe Ceausescu o data cand ma gandesc la romanii care sufereau de frig si la copiii care mureau de foame".


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.