Presedintele Traian Basescu a declarat ca in situatia in care clasa politica va refuza indeplinirea obiectivului stabilit prin vot direct, de romani, exista posibilitatea legislativa de reducere a numarului de paralmentari, prin lege, nu prin Constitutie.

"Nu putem privi la Romania ca la un stat modern fara o reforma constitutionala, acompaniata de o reforma electorala. Am facut un pas mic in ceea ce priveste reforma electorala, introducerea votului uninominal, compensat, pana la urma. Cred ca aici este nevoie sa adoptam o solutie transanta: ori vot uninominal intr-un singur tur si castigatorul, cel cu cel mai mare procentaj, devine reprezentantul Colegiului in Parlament, ori vot uninominal in doua tururi. Mai complicat, mai costisitor poate, mai putin reprezentativ din punct de vedere al celui mai popular, sau al celui mai dorit dintre candidati", a declarat Traian Basescu, citat de MEDIAFAX.

El a adaugat ca este singura formula care poate da Romaniei stabilitate politica pe termen lung, "pentru ca votul uninominal are, ca si caracteristica, crearea de majoritati".

"Romania are nevoie, cel putin zece ani de acum inainte, de guverne stabile, care sa-si asume modernizarea statului si consolidarea statului modern, a statului eficient. Reforma constitutionala, in ceea ce ma priveste, intentionez sa ma limitez strict la rezultatul referendumului, pentru ca este un obiectiv, care asa a fost stabilit de romani, prin referendum: o singura Camera si maxim 300 de parlamentari. Sigur, in situatia in care clasa politica va refuza indeplinirea obiectivului stabilit prin vot direct, de romani, exista posibilitatea legislativa, de reducere a numarului de paralmentari, prin lege, nu prin Constitutie. Constitutia trebuie modificata doar in zona de institutionalizare a functionarii Parlamentului, dar numarul de parlamentari se stabileste prin lege", a mai spus presedintele Basescu.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.