Europarlamentarul PDL Elena Basescu a spus in PE ca adoptiile internationale trebuie sa fie o optiune, ea recomandand o mai buna cunoastere a legilor nationale, dupa ce mai multe tribunale pentru minori din Italia au emis, in 2009, sapte hotarari de adoptie pentru copii din Romania, in pofida legii.

"Recomand tuturor o mai buna cunoastere a legislatiilor nationale. Ma refer aici la faptul ca, de exemplu, mai multe tribunale de minori din Italia au emis in 2009 sapte hotarari de adoptie pentru copiii din Romania, fara sa tina cont de legislatia noastra in domeniu", a spus Elena Basescu.

Ea a apreciat ca problematica adoptiilor internationale tine exclusiv de competenta nationala. "Am insistat sa iau parte la aceasta dezbatere deoarece provin dintr-o tara asupra careia se fac presiuni pentru reluarea adoptiilor internationale si pentru modificarea legislatiei aflate in vigoare", a spus Elena Basescu, adaugand ca in Romania exista oricum mai multe familii doritoare sa adopte decat copii adoptabili.

Elena Basescu a subliniat ca adoptiile internationale trebuie sa fie doar o optiune. "Legislatia noastra, la care au participat si numerosi experti internationali, este in perfecta coordonanta cu cea europeana", a mai spus Elena Basescu.

"Acesti copii ajung in sistem din cauza situatiei precare a familiilor din care provin, care conform conventiilor si legislatiei internationale nu trebuie sa reprezinte un motiv pentru adoptie. De aici, numarul mare de copii aflati in centre de plasament", a spus europarlamentarul demcorat-liberal.

Eurodeputatul PDL a mai spus, referindu-se la situatia din Romania, ca 22.966 de copii "au totusi un parinte" iar, in conditiile in care legislatia din Romania nu prevede decaderea din drepturile parintesti decat in cazul unui abuz, acestia nu sunt in situatia de a fi adoptati. "La fel si cei 22.285 de copiiaflati in asistenta maternala", a adaugat ea.

Plenul Parlamentului European a dezbatut, luni seara, o initiativa a 62 de eurodeputati pentru redeschiderea adoptiilor internationale la nivelul UE, Romania fiind mentionata aproape in exclusivitate in criticile aduse legislatiei care nu permite adoptii internationale, se arata intr-un comunicat.

Citeste si:
SUA: Copiii rusi sunt cei care pierd daca nu pot fi adoptati de...
SUA: Copiii rusi sunt cei...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.