Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu afirma, intr-un editorial publicat de Q-magazine, ca partidele "vor fi foarte prudente sa promita marea cu sarea" in 2012, an electoral in care conceptul-cheie va fi "Alba-ca-zapada" - o schimbare fundamentala in ordinea sociala si institutionala.

"Alba-ca-Zapada" va fi conceptul-cheie al anului 2012. Unii il inteleg ca pe o noua formatiune politica, altii ca pe un vechi partid, radical transformat. Eu l-as intelege mai degraba ca pe o schimbare fundamentala in ordinea sociala si institutionala. Esecul marilor agregate, fie ca vorbim despre state, banci sau corpo­ratii, are consecinte dramatice asupra democratiei elective. Sobrietatea, cumpatarea si competitia onesta vor domina populismul, clientelismul lenes si risipa vesela din administratie. Societatea a intrat deja in alerta. Si isi va gasi propriile forme de veghe", sustine Lazaroiu, potrivit MEDIAFAX.

El considera ca "nici presa nu va mai fi ce a fost". "Nu in actuala forma de organizare. Mai ales in Romania. Presa are propriile sale complicitati la esec. A alimentat spirala populismului de cate ori a avut ocazia, a inchis ochii la marile fraude pentru concedii pe iahturi, a promovat divertismentul si kitsch-ul ca pe un drog pentru sedarea maselor in goana dupa credit cu buletinul, a vrut sa puna guverne, sa numeasca presedinti, fara sa isi asume si responsabilitati", este de parere Lazaroiu.

Consilierul afirma ca explozia mediului virtual va inchide multe ziare si studiouri de talk-show. "Vom vedea bloguri mai influente decat marile titluri consacrate pe hartie. Lupi singuratici sau grupuri mici se vor exprima mai liber pe internet decat ar putea sa o faca in cadrele televizuale cu scaune, mese si moderatori care constrang si falsifica opiniile. Nu va fi o zona gri a anarhiei. Va fi o noua forma de organizare. Un caine de paza gras si imbatranit va fi inlocuit de mai multi lupi tineri, care vor veghea cu adevarat la democratia autentica. Societatea civila nu va mai fi cea cu care ne-am obisnuit in ultimii 20 de ani: stipendiata de organizatii internationale si sucombata dupa taierea rentelor. Societatea civila isi va gasi propriile resurse pentru a se exprima si actiona impotriva abuzurilor si a indiferentei, in contextul scaderii costurilor comunicarii. Prevad o alianta intre, pe de o parte, mica intreprindere sau comunitatile naturale si, de cealalta parte, grupurile civile active, impotriva marilor agregate in agonie. Cum se vor adapta partidele noastre la noile realitati? Greu de spus. Dar, daca nu vor reusi, au sanse mari sa devina istorie", scrie Lazaroiu.

Citeste si:
Ponta, despre Mirel Palada: Nu am nevoie de un Lazaroiu la Guvern!
Ponta, despre Mirel Palada:...

De asemenea, Lazaroiu afirma ca anticipez ca partidele vor fi foarte prudente sa promita marea cu sarea in 2012.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.