Presedintele Consiliului National al Secuilor (CNS), Csapo Jozsef, sustine ca, desi Camera Deputatilor a respins proiectul de lege privind statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc, secuimea nu renunta la dreptul sau la autoguvernare. Csapo a declarat, ieri, pentru corespondentul MEDIAFAX, ca CNS solicita adoptarea unei legi care sa prevada competente de autoguvernare ce ar garanta drepturi la sanse egale reale. Liderul CNS sustine ca proiectul de lege al CNS privind autonomia Tinutului Secuiesc reflecta vointa secuimii, care este majoritara in acest tinut. Totodata, acesta sustine ca autonomia Tinutului Secuiesc este in concordanta cu practica comunitatilor autonome din tarile democratice ale UE.

Presedintele CNS a mai spus ca decizia Camerei Deputatilor de respingere a acestui proiect de lege contrazice recomandarea Consiliului Europei 1201/1993, care formuleaza ca obligatie politica faptul ca, in acele regiuni unde persoanele care apartin unei minoritati nationale sunt in majoritate, acestea trebuie sa beneficieze de statut special sau de institutii publice autonome.

Csapo Jozsef este de parere ca decizia Camerei Deputatilor priveaza secuimea de dreptul la autoguvernare. "Se tine in continuare in subordonare, in subjugare sociala si economica, secuimea, care numara 600.000 de suflete si care in Tinutul Secuiesc este intr-o majoritate de 76%", a adaugat Csapo. Camera Deputatilor a respins, miercuri, propunerea legislativa a doi parlamentari UDMR privind Statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc, majoritatea deputatilor, cu exceptia celor din UDMR, sustinand ca proiectul este "anticonstitutional".

Proiectul de lege avea raport de respingere din partea comisiei de administratie a Camerei, care aprecia ca proiectul incalca prevederile Constitutiei si urmareste crearea unei entitati statale distincte paralela cu statul national unitar roman. Singurii parlamentari care au votat impotriva respingerii proiectului au fost deputatii UDMR, care au spus ca nu sustin aceasta propunere legislativa, dar nu sunt de acord nici cu motivatiile prezentate de comisia de administratie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.