Sotul Elenei Udrea, sefa cancelariei presedintelui Traian Basescu, afirma intr-un interviu acordat in exclusivitate „Evenimentului zilei” ca apropierea de Adrian Nastase nu ar fi fost genul lui

Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, sefa cancelariei presedintelui Traian Basescu, face declaratii in premiera despre conjunctura in care s-a asociat in afaceri cu Alexandru Bittner, prietenul din anii liceului al fostului premier PSD Adrian Nastase. Dorin Cocos este asimilat ca fiind exponentul acestui grup de afaceri, pe care Traian Basescu il infiera strasnic in campania electorala din toamna trecuta.

EVZ: Ati facut afaceri, printr-o serie de firme, cu doua personaje controversate, Alexandru Bittner si Adrian Petrache, pe care Traian Basescu le-a numit sefii mafiei personale a lui Adrian Nastase.
Dorin Cocos: Eu v-am mai spus dumneavoastra, cand eram pe plaja la Nisa. Da, e adevarat. Nu pot sa neg ca am facut afaceri cu cei doi. Cum pot sa neg viata mea in ultimii 15 ani de afaceri?

Sunteti prieteni cu cei doi?
V-am spus si atunci si o repet: cu Petrache sunt prieten de acum 20 de ani, de pe vremea lui Ceausescu. Si ne leaga o amintire, o asta... Deci eu cu Petrache am inceput afacerile impreuna in 1991. Nu mi se pare o rusine. Insa drumurile noastre s-au despartit la un moment dat.

De ce?
Pai, prin orientare politica. Cu toate ca eu nu fac politica, ei nu fac politica.

Asta a fost un element decisiv, o motivatie?
Da.

Ce treaba are politicul in cazul afacerilor dumneavoastra?
Pai, sa zicem ca, la un moment dat... Ei s-au apropiat foarte mult de domnul Adrian Nastase, ca nu-i un mare secret, ca nu spun eu secretul lui Polichinel acum. Iar eu nu m-am apropiat atat de mult de dansul. (Rade) Am stat foarte departe, sa zicem.

Si nu v-au ajutat si pe dumneavoastra sa intrati in anturajul lui Nastase?
Nu m-au ajutat! Uite ca asta-i o dovada ca nu m-au ajutat. Si, pana la urma, nici nu-i genul meu. Eu nu sunt apropiat de niciun politician atat de mult incat sa ma confund cu persoana lui, asa cum au fost ei. Eu sunt un simplu om de afaceri. Afaceri la care platesc taxe si impozite si prin care incerc pe cat posibil sa nu deranjez pe nimeni. Nu vreau protectie pentru ca nu am nevoie de ea. De protectie au nevoie cei care primesc pomeni de la stat, cumparand fabrici sau mai stiu eu ce pe nimica toata.

Eu n-am nevoie pentru ca tot ce-am facut am facut de-a lungul timpului. Asa mi-am cladit bogatia, pentru ca eu nu zic ca sunt un om sarac. Nici nu spun ca mi-e indiferent cine-i la putere sau nu zic ca as dori sa vina cineva care mi-e dusman, desi nu stiu cine mi-ar fi dusman in politica romaneasca. Eu nu am suparat pe nimeni, n-am dat pe nimeni la o parte. Nu le-am suparat nici nevestele, nici prietenele, ca sa zic eu asa, pentru ca de obicei de la femei incep scandalurile.

(Rade) Deci d-asta n-am nevoie sa ma lipesc de cineva anume ca marca de scrisoare. A, am si eu afinitatile mele, prieteni... Si n-o sa va vina sa credeti, dar sa stiti ca am prieteni si cunostinte in majoritatea zonelor politice. Oameni pe care nu mi-e rusine ca-i cunosc sau ca am o relatie de prietenie cu ei.

Eugen Bejinariu, fostul secretar general al guvernului Nastase, este unul dintre prietenii dv.?
Da. Eugen imi este prieten foarte bun. Pe Eugen il cunosc din 1994, cand era maior si jucam tenis cu el la strandul zis "Generalilor de la Baneasa". Pe vremea aceea eu eram un umil om de afaceri, care avea trei laboratoare foto. El era un maior, sef de baza... Cand el a ajuns ministru sau secretar de stat, sau ce a fost el, ce era sa fac? Sa-i fi spus, ba, gata, nu ne mai cunoastem. Acum cinstit...

Dar Bejinariu a fost cenzor in doua dintre firmele dumneavoastra. Asta v-a ajutat?
Doar atunci cand mergeam impreuna la tenis sau cand el era la RAAPPS si intram mai usor la club, la polo. In rest, nimic. Intrebati-l si pe el. Proprietatile pe care le am nu au legatura cu statul.

Restaurantul "Trei Cocosi" a fost insa infiintat de dumneavoastra si de Bittner pe o proprietate a statului, Parcul Herastrau.
Da, intr-adevar, este una dintre firmele fondate cu Bittner, in 2000, dar eu am iesit in 2002, daca nu ma insel. Am ajuns la un nivel in care daca vreau sa stau intr-o afacere stau, daca nu, nu. Nu mai este vremea anilor ‘93-’95 cand n-aveam ce face. Si daca venea Gingis Han, n-avem incotro, trebuia sa stau cu el ca sa progresez putin. Acum am ajuns undeva unde pot sa-mi aleg partenerii.

Sunteti partener cu Dan Besciu si Sorin Vulpescu, patronii "Golden Blitz", ai firmei Euroconstruct Trading 98, care sunt implicati in controversata afacere "Fly Taxi".
Doamne, bine ca m-ati intrebat de asa ceva. Deci cu Dan Besciu am participat intr-o firma infiintata in 1999, care n-a functionat nici macar o zi. Este vorba despre West Tour 98 SRL. In asta am fost cu Besciu. Iar cu Sorin ma cunosc, la fel, de 15 ani, pe cand lucra la un ambasador sau nu stiu pe unde. Am vrut sa facem transport international de persoane. Firma s-a si desfiintat. N-a functionat o zi si n-a avut incasare de nici macar un leu. N-am nicio legatura cu ei. In Euroconstruct, ca tot scrie lumea ca datorita mie iau ei lucrari, domne’, imi vine sa si rad.

In acea firma mai era si Petre Ion, omul care apare obsesiv in mai toate firmele infiintate de Bittner.
Pe mine Dan Besciu m-a rugat sa intru si sa investesc, iar eu pentru Dan am facut chestia aceasta. Pe el il cunosteam. Pe Petre Ion l-am cunoscut cand am semnat actele. Atata tot.

Dar Petre apare si in alte firme ale dv. De exemplu, in Centrul de Asistenta Medicala, firma cu analizele pentru "capsunari".
Petre este un investitor el insusi.

Este omul lui Bittner?
Eu nu mai stiu asta.

L-a inlocuit pe Bittner in mai toate afacerile. La fel ca si Mihnea Lucov sau Radu Jianu, asociatul dv.
Treaba lor. Eu pot sa va spun despre mine, nu despre ei.

In firma West Tour 98 SRL mai apare si Vladimir Ionescu, fostul consilier al lui Mitrea.
Pe asta nici nu-l stiu. Nu l-am vazut in viata mea. Daca intra pe usa, eu nu-l cunosc.

Pai, sunteti asociat cu el in firma.
Se poate. Eu spun ce stiu.

"Daca fac ilegalitati, Basescu nu ma va apara niciodata"

In ciuda afacerilor controversate cu statul, Dorin Cocos are totusi intrare la Palatul Cotroceni, prin sotia lui, Elena Udrea, sefa cancelariei prezidentiale

EVZ: Domnule Cocos, sunteti prietenul lui Traian Basescu?
Dorin Cocos: Ar fi o mare onoare pentru mine ca dansul sa ma considere prieten. Pot sa spun ca sunt un mare sustinator si un mare admirator al lui Traian Basescu.

Il stiati de cand era primar sau dinainte de a ocupa aceasta functie?
De stiut, il stiu din ‘90, ca dansul este o figura cunoscuta.

Ma interesa daca-l cunosteati personal.
Personal il cunosc din 2000. Trebuia sa-l cunosc ca, deh, eram in Dalli, iar Dalli avea relatii contractuale cu primaria.

Inainte de 2000 nu ati interactionat deloc?
Foarte putin.

Prin natura relatiei om de afaceri-demnitar?
Da, dar n-am facut niciodata afaceri cu dansul. asta-i paradoxul. Ca toata lumea ma intreaba: bine, ma, dar de ce il sustii tu asa pe Basescu, ca intre 2000 si 2004 n-ai luat nimic de la Primaria Capitalei. Si eu le zic: ba, pentru ca eu am crezut in el. Si eu cred in acest om. Este genul de om care ma face pe mine sa dorm linistit noaptea pentru ca stiu ca nu mi se poate intampla nimic ilegal. Daca fac ilegalitati nu ma va apara niciodata. Asta pot sa v-o spun. Suta la suta. Daca vreau sa fiu in apropierea dumnealui trebuie sa fiu un om care respecta legea. Deci daca vreau sa-l respect pe acest om corect, adica sa respect legea, sa fac afaceri cinstite, sa nu fac trafic de influenta si alte lucruri pe care dansul le-a infierat in campania electorala.

Spuneati ca n-ati luat nimic de la Primaria Capitalei cat timp Basescu a fost primar. Totusi profitul Dalli a crescut mult in acea perioada. Si ati beneficiat si dv.
Bun. Si ce trebuia sa faca? Sa rezilieze un contract care aducea la primarie un milion si jumatate de dolari, in timp ce primaria nu a investit un leu? Primarul nici nu stia.

Cat va ajuta in plan financiar ca sotia dumneavoastra este consilier la Cotroceni?
Nu! Nu, dom’le! Nu ma ajuta chestia asta. Chiar imi dauneaza. Drept dovada. (Arata spre reporterul EVZ.) Eu nu vreau sa fiu o vedeta d-asta de ziare, de televiziuni.

Nu vi se deschid niste usi mai usor?
Ba din contra, daca vreti adevarul. Nu ca-mi dauneaza vizibilitatea, dar lumea zice: aoleu, asta-i barbatul lu’ aia care-i acolo, care nu stiu ce. Ce-o vrea? De ce o fi venit? Deci prefer sa nu... Adica toate afacerile mele, astazi, cand vorbim, suta la suta sunt particulare. In rest, ma feresc de cand e Elena acolo pentru ca tin foarte mult la ea. Si tin foarte mult la presedinte. Cum ar fi sa incep eu acum sa fac trafic de influenta?
Ma ajuta, daca vreti, faptul ca Elena e acolo si este o femeie realizata din punct de vedere profesional si material.

Totusi ce s-a schimbat in viata dv. de cand Elena Udrea sta la dreapta lui Basescu?
Parerea mea este ca noi ne-am atras dusmania multora pentru ca ea este acolo. Multi visau acea pozitie, pe care ei o cred cheie, langa presedintele Romaniei. Si se insala. Nimeni nu poate sa-i strecoare ceva pe sub nas presedintelui. Ei se gandesc, mama, ce facea Talpes sau Ionel Vasile cand era Iliescu si cand dadeau telefoane, ministrii luau pozitia de drepti, se semnau contracte. Acum nu merge. Or, Elena n-ar face asa ceva pentru ca noi avem. Ne putem permite sa traim extraordinar de bine, fara sa avem avioane sau Maybachuri. Ea a mai atras ura multora si prin faptul ca este o femeie foarte frumoasa. A atras ura femeilor mai putin frumoase decat ea pentru ca e greu sa suporti ca una are si succes, si e si frumoasa. A atras ura nevestelor barbatilor foarte importanti. Intelegeti ce vreau sa spun?

Prosperitate pe banii statului

"Evenimentul zilei" a prezentat, in ultimele luni, cateva dintre afacerile controlate de Dorin Cocos, sotul sefei cancelariei prezidentiale, Elena Udrea. Interesele financiare ale acestuia se identifica, intr-o buna parte, cu cele ale lui Alexandru Bittner, personaj pe care Traian Basescu l-a acuzat ca patroneaza "mafia personala a lui Adrian Nastase".
Parcarile Capitalei. Dalli Exim SA, "firma-regina" a parcarilor din Bucuresti, a fost infiintata de Dorin Cocos si Adrian Petrache, prietenul si partenerul de afaceri al lui Alexandru Bittner, socotit la randul lui "omul de casa al lui Nastase". Primaria Generala a Capitalei a concesionat catre Dalli Exim SA toate spatiile de parcare din centrul Bucurestiului, pentru zece ani.

Tunul imobiliar. Una dintre afacerile comune controlate de Cocos si Bittner este firma "Trei Cocosi" SRL, din actionariatul careia a facut parte si Elena Udrea. Actionarii de la "Trei Cocosi" si interpusii acestora au creat o suveica de firme, specializate in afaceri imobiliare de amploare, cea mai profitabila afacere a grupului fiind cumpararea activelor si terenurilor fostului BTT din parcul Herastrau.

Certificatele medicale. Trei firme infiintate de Dorin Cocos, impreuna cu Bittner si Petrache, au incasat 317 miliarde de lei din analizele medicale facute "capsunarilor". Cu ajutorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, banii au ajuns la firmele controlate de Cocos, care functioneaza in puncte de lucru deshise in incinta IML. Certificatele medicale sunt vizate cu "parafa comuna" a institutului si a firmei lui Cocos.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.