Fostul premier Calin Popescu Tariceanu, sustine ca scepticismul franco-german legat de aderarea Romaniei la spatial Schengen tine de politica eronata a regimului Basescu.

"Cred ca scrisoarea franco-germana prin care se cere amanarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen nu este atat o stire neasteptata (in realitate ea a fost prefigurata de mult timp prin declaratii repetate ale oficialilor francezi), cat un semnal politic extrem de clar transmis regimului Basescu cu privire la modul in care Franta si Germania evalueaza situatia din tara noastra”, scrie Tariceanu pe blogul sau.

Fostul premier este de parere ca Franta si Germnaia, prin gestul lor, nu persecuta Romania si nu fac niciun fel de referire la actiunile opozitiei din Parlament. De asemenea, acesta sustine ca amanarea aderarii nu ar avea de-a face cu politica externa a Romaniei ci cu cea interne, prin greselile presedintelui Basescu. Greseli care se refera la dificultatile intampinate in rezolvarea problemelor din justitie.

Nu este o chestiune care tine de domeniul politicii externe. Ea este de ordin intern. Am ajuns aici in primul rand datorita modului de functionare a justitiei. Este vorba de controlul politic evident exercitat de Traian Basescu asupra unei parti a sistemului de justitie si de incercarile permanente si intense ale acestuia de a influenta deciziile judecatorilor. Tentativele recente de ingerinta in ceea ce priveste componenta CSM, incercarile Ministrului justitiei de a intimida judecatorii care au dat sentinte favorabile personalului bugetar in litigiile cu Guvernul referitoare la diminuarea salariilor, presiunile facute in public asupra Curtii Constitutionale pentru a se obtine verdicte favorabile punctelor de vedere ale lui Traian Basescu (cazul Legii educatiei) sau abuzurile facute cu ocazia numirii de catre Parlament a unor judecatori ai Curtii Constitutionale (reluarea votului Camerei Deputatilor) desigur ca nu au putut trece neobservate de partenerii nostri europeni. Nu in ultimul rand, protectia politica acordata pe fata de catre PDL unor persoane acuzate de procurori, asa cum se intampla in cazul Monica Iacob Ridzi, arata faptul ca actualul regim nu este capabil sa faca nimic impotriva coruptiei”, acuza Tariceanu.

Citeste si:
Ce decizie a luat Cristina Șișcanu, după ce Austria s-a opus...
Ce decizie a luat Cristina...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.