Parlamentarii nu se indura sa scoata insulta si calomnia din Codul Penal. Initiativele ministrului Justitiei se lovesc de interpretarile senatorilor juristi. Sau cel putin a unora dintre ei. Un surprinzator tandem PNL-PSD a pledat in sedinta Comisiei juridice pentru pastrarea insultei si calomniei in Codul Penal. Antonie Iorgovan si Norica Nicolai incearca sa o convinga Monica Macovei sa se razgandeasca. Insulta si calomnia sa ramana "penale", dar nu atunci cand vine vorba de presa. Ceea ce ar insemna insa, sustin alti colegi ai celor doi, o discriminare pozitiva a jurnalistilor. Eckstein Kovács, presedintele Comisiei juridice, crede ca cel mai simplu este sa fie acceptata propunerea MJ, eliminandu-se astfel pericolul ca lumea presei sa beneficieze de un statut special.

Senatorul Iorgovan sustine ca prevederile din Codul penal privind cele doua infractiuni nu se adreseaza jurnalistilor, ci altor categorii de persoane, astfel ca nu ar trebui dezincriminate.

Potrivit acestuia, acuzatiile privind insulta si calomnia la adresa gazetarilor sunt reglementate prin Constitutie. Pana acum insa, ziaristii au fost cei chemati in instanta pentru calomnie si insulta, pe baza Codului penal. Avocatul Iorgovan spune ca el a refuzat sa apara in astfel de procese, pentru ca "procesele penale la adresa ziaristilor sunt contrare spiritului Constitutiei".

Opinia lui Iorgovan este impartasita si de senatorul Norica Nicolai. Ea a explicat ca in cazul jurnalistilor ar trebui facuta o lege speciala, pentru ca, potrivit Constitutiei, delictele prin presa nu inseamna calomnie, ci informare, si nu sunt sanctionate penal. Senatorul Nicolai si-a exprimat chiar surprinderea ca pana acum avocatii care au aparat jurnalisti acuzati de calomnie nu au invocat prevederile din Constitutie, pe baza carora cei invinuiti ar fi fost achitati.

In Legea fundamentala, singura referire stricta la adresa presei este facuta in articolul 30, libertatea de exprimare. Potrivit alineatului 8, "delictele de presa se stabilesc prin lege".

Presedintele comisiei juridice, Péter Eckstein Kovács, considera insa ca senatorul Iorgovan "invoca prevederi foarte personale", intrucat nu poti sa condamni sau sa absolvi pe cineva pe baza prevederilor din Constitutie, care sunt de ordin general. El a explicat ca legea pe baza careia se judeca este Codul penal.

Potrivit ministrului Justitiei, Monica Macovei, pedepsirea insultei si calomniei incalca libertatea de exprimare, un drept fundamental, de natura civila, ceea ce nu a fost considerat insa dreptul la propria imagine. In documentele internationale, acolo unde se face referire la demnitate, careia i s-ar aduce atingere prin insulta sau calomnie, nu este vorba despre imaginea pe care o au altii despre o persoana, ci despre demnitatea umana, ca drept fundamental al omului, a aratat ministrul Justitiei.

La inceputul lunii septembrie, Guvernul a adoptat proiectul noului Cod penal, din care au fost eliminate insulta si calomnia. Proiectul propune dezincriminarea infractiunilor de insulta prevazuta in articolul 205 si calomnie prevazuta in articolul 206, pentru a asigura exercitarea libertatii de exprimare la adapost de amenintarea aplicarii unei sanctiuni penale care, in orice sistem de drept, reprezinta cea mai aspra sanctiune juridica. Sub imperiul unei amenintari permanente cu o sanctiune penala, libertatea de exprimare este afectata in mod semnificativ, intrucat impune persoanei o atitudine de autocenzura, care ar trebui determinata doar de ratiuni etice, iar nu de teama unei pedepse penale imediate.