La indemnul lui Basescu, puterea pare hotarata sa accepte compromisul PSD

Soarta lui Nicolae Vacaroiu si a lui Adrian Nastase va fi decisa, dupa toate probabilitatile, de Curtea Constitutionala. Propunerea PSD ca, dupa modificarea regulamentelor Senatului si Camerei Deputatilor in sensul schimbarii celor doi presedinti, sa se ceara un aviz de constitutionalitate este agreata de majoritatea partidelor, inclusiv de presedintele Traian Basescu. Singurul partid care nu si-a facut public punctul de vedere este PD, insa e greu de crezut ca democratii vor avea alta parere decat seful statului.

Presedintele Traian Basescu a recomandat marti seara, intr-o emisiune televizata, gasirea unei solutii pentru finalizarea scandalului din parlament pe tema schimbarii presedintilor celor doua Camere. In opinia sa, reprezentantii Aliantei n-ar trebui sa se teama de Curtea Constitutionala. "Daca suntem intr-adevar seriosi, mi se pare absolut firesc sa se astepte intai o decizie a Curtii Constitutionale si abia apoi sa se treaca la aplicarea noului regulament. Indiferent cum este, Curtea este o institutie inatacabila", crede Basescu.

Consens

Cu Basescu de partea lor, liberalii au toate motivele sa creada ca varianta de compromis negociata cu PSD pentru regulamentul Camerei Deputatilor va trece de filtrul coalitiei. UDMR si PC s-au pronuntat deja oficial in favoarea sesizarii Curtii Constitutionale. PD nu si-a devoalat intentia insa, avand in vedere pozitia lui Basescu, este greu de crezut ca ea va fi ignorata de Emil Boc.

Subiectul va fi transat insa intre cei patru presedinti de partide astazi sau luni, "in functie de programul premierului Tariceanu". Surse din PNL spun ca, daca la Camera Deputatilor s-a ajuns la un compromis pentru scurtarea dezbaterilor la regulament, la Senat se asteapta inca hotararea lui Radu Berceanu. Mircea Geoana a propus de altfel declansarea de negocieri asemanatoare celor de la Camera Deputatilor. Tot liberalii sustin ca nu vad nici o capcana in oferta PSD de sesizare a Curtii Constitutionale si, in plus, au incredere ca aceasta nu le va suspenda dreptul de a-l schimba pe Adrian Nastase.

Replici cu parfum de insulte

Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, sustine ca judecatorii Curtii Constitutionale, care ar urma sa dea avizul la regulamentele celor doua Camere, sunt niste personaje care "n-or sa poata iesi din costumele pesediste niciodata". "Instanta constitutionala ar trebui sa fie chiar Constitutia vie. Prin personajele care o compun, ea este cu totul altceva, chiar contrariul", a sustinut Radulescu.

"Prostul moare de grija altora", a venit replica lui Ion Predescu, unul dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale. Fostul senator PSD ne-a declarat ca, in general, parlamentarii puterii "sunt obsedati de trecut, au complexul micimii" si "nu-si pot tine gura". "Sunt jalnici! Analfabeti! Sunt dezgustat de felul in care se prezinta acum senatorii si deputatii. Se insulta, se injura intre ei! Daca mai eram in parlament, ii trimiteam acasa, la arat! Dar ma felicit ca am plecat dintre ei. Doamne Dumnezeule, bine ca am plecat din parlament! astia au compromis institutia", a comentat fostul senator.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.