Plenul Camerei a respins, marti, cererea DNA de incuviintare a perchezitiei informatice in cazul Ridzi, cu 110 voturi "impotriva", 109 voturi "pentru" si trei abtineri, precum si cererea de extindere a cercetarii penale, cu 109 voturi "impotriva", 99 voturi "pentru" si 14 abtineri.

Pentru a fi admisa, cererea DNA de incuviintare a perchezitiei informatice avea nevoie de majoritate calificata, respectiv de 168 de voturi "pentru".

Pe de alta parte, cererea de extindere a cercetarii penale avea nevoie, pentru a fi admisa, de majoritate simpla, respectiv de jumatate plus unu din numarul deputatilor prezenti. In consecinta, ambele cereri au fost respinse, transmite MEDIAFAX.

  • Ridzi s-a rugat sa nu fie trimisa la DNA
Deputatul PDL, fost ministru al Tineretului si Sporturilor, Monica Iacob Ridzi, a cerut, marti, plenului Camerei Deputatilor, sa tina cont de votul Comisiei juridice, care a votat impotriva adoptarii cererilor DNA privind incuviintarea perchezitiei informatice si extinderea urmaririi penale.

"Sunt pentru a doua oara in fata dumneavoastra pe fondul unor solicitari ale procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si, va recunosc, rolul meu astazi este cu mult mai dificil decat prima data. Daca in iulie 2009 eu insami v-am cerut sa incuviintati inceperea urmaririi penale fata de mine in controversatul dosar legat de «Evenimentele de la 2 Mai», de aceasta data, pe fondul unor derapaje evidente ale activitatii de urmarire penala, va solicit sa tineti cont de votul Comisiei Juridice de respingere a cererilor Ministerului Public", a afirmat Ridzi.

Ridzi a sustinut ca imunitatea ministeriala este o garantie, "si nu o solutie de evitare a anchetelor".

"Cu alte cuvinte, raspunderea politica nu se incadreaza in modelul general al raspunderii juridice, ci are o natura speciala, manifestata prin existenta unei prezumari a faptei incriminate. Iata de ce, pentru acest motiv, reputati profesori de drept constitutional au precizat ca responsabilitatea politica vine in contradictie cu principiul prezumtiei de nevinovatie", a declarat fostul demnitar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.