Fostul presedinte Ion Iliescu a fost acuzat de reprezentantii Asociatiei "21 Decembrie 1989" si de doi jurnalisti ca, in 25 decembrie 1989, ziua in care Nicolae si Elena Ceausescu au fost executati, ar fi emis un decret prin care le comuta pedeapsa in inchisoare pe viata.

Presedintele asociatiei de revolutionari, Teodor Maries, a dat citire unui text, sustinand ca acesta ar fi continutul unui decret semnat de fostul presedinte Ion Iliescu in ziua de 25 decembrie 1989.

Maries nu a prezentat documentul, insa a precizat ca a fost obtinut de reprezentantii organizatiei in colaborare cu jurnalisti de la un site specializat pe stiri juridice, transmite MEDIAFAX.

Conform lecturii lui Maries, decretul ar fi fost semnat de Iliescu in calitate de presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale si presedinte interimar al Romaniei. Prin decret, Iliescu decidea comutarea condamnarii la moarte pronuntate in cazul celor doi soti Ceausescu in inchisoare pe viata, unul din temeiuri fiind acela ca cei doi dictatori ar fi dat un ordin ferm trupelor de represiune sa inceteze lupta impotriva revolutionarilor.

El a apreciat ca "acest document arata duplicitatea lui Iliescu".

"Se vede clar ca a incercat sa-si protejeze pielea in cazul in care Ceausescu ar fi scapat de executie", a mai spus Maries, acuzandu-l din nou pe seful statului ca a "mistificat istoria" si ca a tradat idealurile revolutionarilor si ale Revolutiei.

  • Cum se apara Iliescu

Ion Iliescu a reafirmat ca documentul prezentat joi de liderul Asociatiei 21 Decembrie Teodor Maries si de alti doi jurnalisti este un fals.
"Nu stiu cine este acest Doru Maries. Inteleg ca a fost portar la o echipa de fotbal din Caransebes si s-a remarcat prin participareala tot felul de actiuni de strada. Acesta a facut ieri un atac marsav, o tentativa de denigrare a mea prezentand un fals ordinar ca pe un decret pe care l-as fi semnat", a declarat, vineri, presedintele de onoare al PSD intr-un discurs rostit in timpul Congresului extraordinar al Blocului National al Revolutionarilor "1989 - Romania!".
Citeste si:
Stefan Jicol, numit consilier pe politici publice si inteligenta artif
Stefan Jicol, numit consilier...

La un moment dat in discursul sau referitor la documentul prezentat de Maries, Iliescu a spus: "Am vazut cum mi-au falsificat scrisul".
"Este o marsavie sa vii si sa spui ca in 25 decembrie, ziua procesului si a executiei sotilor Ceausescu, as fi semnat un astfel de decret. Care ar fi fost scopul?", s-a intrebat Iliescu, trasnmite MEDIAFAX.

El a adaugat ca in 25 decembrie il astepta "pe Stanculescu sa vina cu caseta cu procesul si executia sotilor Ceausescu".

Iliescu a spus ca a semnat un singur decret scris personal de mana in decembrie 1989, prin care, din initiativa lui, se alcatuia tribunalul care i-a judecat pe sotii Ceausescu, document de altfel prezentat si acesta joi de liderul Asociatiei 21 Decembrie.

"Este un atac murdar din partea acestui Maries, iar noi asociatiile de revolutionari trebuie sa condamnam ferm acest gen de iesiri", a mai spus Iliescu la Congresului Blocului National al Revolutionarilor.

Citeste si:
Ciolacu: Din cate stiu, Iliescu nu e presedinte de onoare al PSD
Ciolacu: Din cate stiu,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.