Guvernul intentioneaza sa restranga numarul de persoane scutite in prezent de la plata contributiilor de asigurari sociale (CAS) prin unificarea bazei de calcul a acestor contributii si eliminarea diferentelor intre diferite sisteme de asigurari privind categoriile de venituri luate in calcul.

Modalitatea de restrangere a numarului de persoane scutite de la plata CAS este prevazuta intr-un document oficial discutat de Guvern in luna iulie si prezentat atunci de MEDIAFAX.

La acel moment, presedintele Traian Basescu declara ca va trebui facuta ordine si in sistemul de pensii, mentionand, de asemenea, ca orice venit, inclusiv pensia minima si ajutorul de somaj, trebuie impozitat.

Documentul oficial indica intentia Guvernului de a unifica baza de calcul a contributiilor sociale prin eliminarea diferentelor privind categoriile de venituri luate in calcul intre diferite sisteme de asigurari, operatiune care va restrange numarul persoanelor scutite la plata CAS si va plafona beneficiile acordate asiguratilor.

Unificarea bazei de calcul va presupune eliminarea unui numar cat mai mare de exceptii (exceptii privind veniturile care intra in baza de calcul, dar si persoanele care datoreaza contributii sociale), urmand sa fie modificate si unele reglementari privind calculul prestatiilor acordate de sistemele de securitate sociala. Astfel, in functie de analizele ulterioare, vor fi luate decizii pentru plafonarea beneficiilor acordate asiguratilor sau alte decizii care sa asigure sustenabilitatea financiara a sistemelor de asigurari sociale, se arata in document.

In prezent, preciza sursa citata, baza de calcul pentru contributiile sociale este disparata, existand diferente importante intre diferitele sisteme de asigurari (pentru pensii, somaj sau sanatate) in ceea ce priveste categoriile de venituri care sunt incluse in baza de calcul. De asemenea, baza de calcul a contributiilor sociale este foarte diferita de baza de impozitare a veniturilor prevazuta in Codul Fiscal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.