Presedintele Traian Basescu a sosit, marti, in Afganistan, insotit de ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, si de ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, pentru a-i vizita pe militarii romani aflati in teatrul de operatiuni, in preajma Zilei Nationale a Romaniei.

Precedenta vizita a presedintelui Traian Basescu in Afganistan a avut loc in martie 2010. El le-a spus atunci militarilor romani ca au misiunea de a proteja lumea civilizata de terorism si ca spera ca in cel de-al doilea mandat al sau misiunea militara in zona sa se incheie cu succes. De asemenea, seful statului a impartit martisoare femeilor militar, transmite MEDIAFAX.

La finalul summit-ului NATO din urma cu zece zile, presedintele Basescu a declarat ca obiectivul este ca procesul de predare a gestionarii securitatii catre fortele afgane de catre NATO si ISAF sa se incheie la finele lui 2014, ceea ce nu presupune ca atunci fortele internationale vor pleca indiferent de situatia tarii.

Romania are in Afganistan 1.663 de militari, dintre care 1.655 desfasoara misiuni in cadrul operatiunii ISAF (Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate) a NATO, iar 8 militari in cadrul operatiunii Enduring Freedom a Coalitiei Internationale.

Tara noastra va suplimenta cu 66 de jandarmi trupele din Afganistan.

In cei opt ani de prezenta romaneasca in teatrul de operatii din Afganistan, 17 militari romani au cazut la datorie in misiunile pe care le desfasurau aici. Numai in anul 2010, sase militari romani si-au pierdut viata in Afganistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.