Majoritatea romanilor considera ca parlamentarii alesi prin vot uninominal ii reprezinta mai rau fata de cei alesi, inainte, prin votul pe lista, potrivit unui sondaj de opinie realizat in perioada 18-21 noiembrie.

In acest sens, 59 la suta dintre cei chestionati au raspuns ca parlamentarii alesi uninominal ii reprezinta mai rau decat cei alesi pe liste de partid, doar 24 la suta dintre repondenti considerand ca in urma votului uninominal sunt reprezentati mai bine.

Dintre cei intervievati, 31 la suta au apreciat ca sunt reprezentati "mult mai rau", iar 28 la suta "ceva mai rau".

Dintre repondentii care au afirmat ca sunt reprezentati mai bine, 21 la suta au apreciat ca sunt reprezentati "ceva mai bine" si doar trei la suta "mult mai bine", in timp ce 17 la suta dintre cei chestionati au declarat ca nu stiu sau nu doresc sa raspunda la acesta intrebare, relateaza MEDIAFAX.

Potrivit sondajului, cei mai multi dintre repondenti, respectiv 38 la suta, au declarat ca ar opta pentru un sistem de vot pe lista, 30 la suta si-au declarat optiunea pentru un sistem de vot mixt, care combina colegiul uninominal cu reprezentarea proportionala, iar 20 la suta dintre cei chestionati au afirmat ca doresc sa-si aleaga reprezentantii in Parlament in cadrul unui sistem de vot pe colegiu uninominal.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de populatie adulta neinstitutionalizata, reprezentativ la nivel national, alcatuit din 1.017 persoane, are o marja de eroare de plus minus 3,1 la suta, si a fost facut public in cadrul dezbaterii privind modificarea cadrului legislativ in vederea unificarii practicilor electorale la nivelul tuturor tipurilor de alegeri, organizata, la Parlament, de Asociatia "Pro Democratia" (APD).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.