PSD si PNL au votat, luni, in Comisia de munca din Camera Deputatilor, la reexaminarea Legii pensiilor, un amendament comun, care prevede ca varsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei si 64 de ani pentru barbati.
Deputatii coalitiei parasisera anterior sedinta Comisiei de munca, reunita pentru reexaminarea Legii pensiilor, scrie MEDIAFAX.

Deputatii coalitiei de guvernare au parasit sedinta Comisiei de munca, reunita pentru reexaminarea, la cererea presedintelui Traian Basescu, a Legii pensiilor, ei invocand faptul ca, prin adoptarea propunerii PSD si PNL de rediscutare a legii in ansamblu se incalca prevederile Constitutiei.

Sedinta a debutat cu propunerea avansata de viceliderul grupului PSD din Camera, Aura Vasile, care a cerut ca Legea pensiilor sa fie discutata in ansamblu si ca amendamentele depuse de PSD sa faca parte din Raportul preliminar pe care Comisia trebuie sa in elaboreze.

  • Propunerea PSD, in favoarea careia s-au pronuntat si deputatii PNL, nu a fost agreata si de catre deputatii coalitiei de guvernare, care au invocat textul consitutional si decizii ale Curtii Constitutionale in care se specifica faptul ca reexaminarea se face doar in ceea ce priveste propunerile sau obiectiile ridicate de seful statului, in cazul de fata referitor doar la diminuarea varstei de pensionare pentru femei de la 65 de ani la 63 de ani.

Deputatii PDL au aratat ca, daca se va proceda la discutarea legii in ansamblu, vor parasi sedinta Comisiei, considerand ca astfel se incalca Regulamentul de functionare ale Camerei Deputatilor si Constitutia.

Astfel, in conditiile in care presedintele Comisiei, deputatul PNL Victor Paul Dobre, a supus la vot propuenrea PSD - aceasta fiind adoptata cu majoritatea voturilor - deputatii apartinand coalitiei de guvernare au parasit sedinta.

Deputatii PSD si PNL, ramasi in sala de sedinta, dezbat amendamentele pe care le-au depus la Legea pensiilor, existand amendamente la aprope toate cele 196 de articole ale legii.

Comisia de munca, potrivit presedintelui Victor Paul Dobre, a primit termen ca pana marti sa elaboreze un prim raport asupra reexaminarii Legii pensiilor, urmand ca acesta sa fie remis tuturor deputatilor, care vor avea la dispozitie o saptamana pentru a formula si depune amendamente.

Dobre a mai aratat ca, dupa ce se vor depune amendamente de catre deputati, Comisia va elabora raportul final, al carui termen de depunere a fost fixat pentru 23 noiembrie.

Senatorii au respins, in 10 noiembrie, cererea de reexaminare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice transmisa Parlamentului de catre presedintele Traian Basescu. Anterior, senatorii au respins si raportul de admitere a cererii de reexaminare propus plenului de catre Comisia pentru munca a Senatului. Raportul continea aproape o suta de modificari la Legea pensiilor, toate fiind respinse odata cu raportul.

Presedintele Basescu a cerut, in 7 octombrie, reexaminarea Legii pensiilor, avand obiectii fata de un singur articol al acesteia, respectiv prevederea referitoare la varsta standard de pensionare pentru femei, seful statului cerand stabilirea acesteia la 63 de ani, nu la 65 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.