Traian Basescu va participa in perioada 19 - 20 noiembrie la lucrarile Summit-ului Aliantei Nord-Atlantice, gazduit de catre Portugalia.

Vineri, seful statului va participa la reuniunea in format Consiliul Nord-Atlantic si la dineul de lucru, urmand ca in ziua de 20 noiembrie sa ia parte la reuniunea in format extins privind Afganistanul si la cea in format Consiliul NATO - Rusia, transmite Administratia Prezidentiala.

Principalul subiect pe agenda aliatilor il constituie adoptarea Noului Concept Strategic. De asemenea, cu prilejul Summit-ului NATO de la Lisabona aliatii vor dezbate si adopta o serie de decizii cu privire la apararea antiracheta, viitorul misiunii in Afganistan, cooperarea cu Rusia sau procesul de reforma si transformare a Aliantei.

  • Ce se va discuta la Summit?

Seful statului a declarat, vineri, la plecarea spre Lisabona, ca unul din obiectivele Summit-ului NATO este stabilirea strategiei pentru Afganistan, mentionand ca estimarea este ca in 2014 fortele afgane sa poata avea controlul asupra intregului teritoriu si Alianta sa-si declare misiunea incheiata, transmite MEDIAFAX.

Basescu a spus ca obiectivele summit-ului vizeaza adoptarea noului concept strategic al Aliantei, stabilirea strategiei pentru Afganistan si relatia NATO-Rusia. "Estimarea in acest moment este ca in anul 2014 fortele afgane sa poata avea controlul asupra intregului teritoriul afgan, iar NATO sa-si declare misiunea incheiata. Sigur, este doar o proiectie, NATO nu va pleca din Afganistan pana cand obiectivul de control integral al teritoriului afgan nu va fi atins in favoarea fortelor de securitate nationale", a spus Basescu.

Un alt subiect care va fi abordat este cel legat de asumarea apararii antiracheta ca misiune NATO, a spus presedintele.

Pe de alta parte, referindu-se la extinderea NATO, Basescu a spus ca Romania va sustine ca toate statele din Balcanii de vest sa poata avea perspectiva integrarii in Alianta, la fel ca si Georgia si Ucraina, daca aceste tari doresc acest lucru si indeplinesc criteriile.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.