Ultimele amanunte cu privire la agenda sedintei comune de guvern romano-maghiara au fost puse la punct ieri de vicepremierul Marko Bela si ministrul ungar Barath Etele. Unul dintre subiecte va fi construirea autostrazii Bechtel.

Vicepremierul Marko Bela s-a intilnit ieri cu ministrul delegat al Afacerilor Europene din Ungaria, Barath Etele, pentru a da verdictul final in legatura cu ordinea de zi a sedintei comune de guvern romano-ungara care va avea loc pe 20 octombrie. In calitate de initiator, UDMR a desemnat o echipa de 15 membri printre care si secretari de stat si ministri ai Uniunii, care au negociat agenda de lucru a sedintei. Unul dintre subiectele cele mai importante ale intilnirii de la sfirsitul lunii octombrie va fi domeniul infrastructurii si mai ales unirea autostrazii Brasov-Bors, supranumita si autostrada Bechtel, cu cea construita de guvernul maghiar pe propriul teritoriu. Marko Bela, si ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely, au sustinut in mai multe rinduri necesitatea construirii acestui proiect rutier desi contractul cu firma americana Bechtel se renegociaza in acest moment.

Prioritara pentru actualul Executiv este construirea autostrazii de pe Coridorul IV paneuropean care leaga Constanta de Nadlac. Acest proiect rezoneaza cu planurile Ungariei de realizare a unei autostrazi care vizeaza o conexiune spre Nadlac, prin Szeged, si abia apoi una spre Bors. Surse din UDMR spun ca atit Marko Bela, cit si Laszlo Borbely vor incerca sa-i convinga pe membrii Executivului maghiar sa-si schimbe prioritatile, mai ales ca autostrada Brasov-Bors ar asigura o comunicare mult mai buna intre Ungaria si etnicii maghiari din Romania. Protectia mediului, invatamintul, cultura sau corelarea Planului National de Dezvoltare al celor doua tari vor fi alte puncte pe ordinea de zi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.