Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, va efectua o vizita la Bucuresti pe 13 octombrie, cu mai putin de doua saptamani inainte de publicarea raportului de monitorizare a progreselor Romaniei in procesul de aderare. Discutiile cu oficilii romani se vor concentra pe angajamentele luate in timpul negocierilor, precum si pe indeplinirea lor la timp pentru integrarea in Uniunea Europeana la data stabilita - 1 ianuarie 2007. Totodata, vor fi discutate si provocarile cu care se confrunta Romania in domenii-cheie pentru care tara noastra risca sa amane aderarea cu cel putin un an. Este vorba de reforma din domeniul justitiei, lupta impotriva coruptiei si crimei organizate, eficienta controlului la frontiere, politica in domeniul ajutorului de stat, concurentei si protectiei mediului.

In timpul vizitei, comisarul european se va intalni cu presedintele Traian Basescu, primul-ministru - Calin Popescu Tariceanu, ministrul afacerilor externe - Mihai Razvan Ungureanu, ministrul integrarii europene - Anca Boagiu, ministrul justitiei - Monica Macovei, ministrul administratiei publice si afacerilor interne - Vasile Blaga si ministrul finantelor publice - Sebastian Vladescu. Nici opozitia nu va fi neglijata, oficialul european urmand sa poarte discutii si cu presedintele PSD, Mircea Geoana.

Comisarul Olli Rehn va tine un discurs in cadrul unui seminar dedicat Agendei Lisabona, organizat de presedintia britanica a UE si Guvernul Romaniei. In luna iulie, cand la Bucuresti se discuta din ce in ce mai aprins pe marginea organizarii alegerilor anticipate, oficialul european declara ca, indiferent de decizia luata de autoritatile romane, tara noastra trebuie sa continue reformele pentru a deveni stat cu drepturi depline al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007.

Totusi Olli Rehn si-a aratat ingrijorarea fata de instabilitatea politica a tarii noastre. La sfarsitul lunii septembrie, oficialul de la Bruxelles si seful guvernului de la Bucuresti au sustinut, la Bratislava, o conferinta de presa comuna, la care au prezentat concluziile intalnirii avute cu ocazia congresului liberalilor europeni. Comisarul pentru extindere a declarat atunci ca Romania are un program indraznet de reforme si ca a facut progrese semnificative in anumite domenii pana acum critice, cum sunt justitia si concurenta.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.